Raed Arafat: „Certificat verde la restaurant, mall şi nunţi! Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios”

Şeful DSU a spus că valul 4 al pandemiei i-a găsit pe medicii din România obosiţi, pentru că au fost în prima linie de la început, dar acest lucru nu le va permite să nu îşi facă treaba.

16 sept. 2021, 08:21
Raed Arafat: „Certificat verde la restaurant, mall şi nunţi! Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios”
Raed Arafat explică de ce ar putea fi interzis accesul persoanelor nevaccinate în mall. Cine este de vină pentru eșecul campaniei de vaccinare

Raed Arafat atrage atenţia că mai este mult de tras în această pandemie. „Avem medici care sunt obosiţi şi e de înţeles acest lucru. Din păcate, nu putem să nu ne facem treaba. Medicii îşi vor face treaba mai departe”, a spus Arafat, miercuri.

Secretarul de stat este de părere că acest val 4 al pandemiei poate să aibă un număr mai mare de persoane afectate.

„O să vedem cât de mare va fi impactul pe ATI. Până acum se vede o creştere semnificativă şi rapidă. Totuşi, existenţa unui număr de persoane vaccinate – chiar dacă este un procent mai mic decât în restul Europei şi din restul majorităţii ţărilor europene – avem o parte dintre oameni protejaţi să nu ajungă la forme grave. Dar având în vedere că avem un procent mare de persoane nevaccinate, există riscul să avem în continuare un număr semnificativ în ATI, care să ajungă la oxigen, la terapie intensivă şi, din păcate, chiar să ajungă la sechele grave sau la deces”, a spus Arafat.

Raed Arafat a făcut anunțul: „Vaccinare sau testare obligatorie, săptămânal, fără finanțare de la stat”
Întrebat despre remarca Ursulei von der Layer cum că vom avea de-a face cu o „pandemie a nevaccinaţilor”, Arafat a spus că, de fapt, către asta ne deplasăm, iar riscul de a exista „valuri peste valuri” e unul foarte mare.

„Ţările care au reuşit să vaccineze un procent mare, cum e Danemarca, care a vaccinat peste 80% din populaţie, deja a luat măsuri pentru reducerea restricţiilor şi anularea lor. (…) Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios. (…) Să nu uităm că putem să avem şi noi variante… cu cât nu se vaccinează lumea, pot apărea variante (…). Aici nu vorbim de o ţară, vorbim de regiuni din lume unde vaccinarea este foarte limitată pentru că nu au acces la vaccin. Aceste regiuni pot dezvolta variante noi şi să fie mult mai greu de combătut. Aşa că vaccinarea este, în final, soluţia pentru reducerea riscului, pentru limitarea răspândirii şi pentru reducerea impactului, de a ajunge la o convieţuire cu un virus care pare că nu va dispărea aşa de repede, dar de convieţuit cu el, ajungând la pace cu el, se poate doar prin vaccinare”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat, anunţ despre certificatele verzi. Când ar trebui să prezinte românii paşapoartele: Este o măsură pentru a limita impactul economic!
Certificat verde la restaurant, mall şi nunţi. Anunţul lui Arafat

Oamenii ar putea intra la restaurant, mall şi nunţi cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare depăşeşte 3 la mie, spune şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat.

Întrebat, miercuri seara, dacă va fi nevoie de certificatul verde la restaurant sau în mall-uri, Raed Arafat a spus că cel puţin în localităţile unde incidenţa e peste 3 la mie ar putea să se ia această măsură.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînţeles, mai sunt şi alte condiţii: organizarea de conferinţe, congrese, dacă te duci în anumite locaţii în spaţii închise, dacă este incidenţa mai mare sau în anumite situaţii să foloseşti această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Arafat a precizat că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicaţie care poate citi codul QR.

„Există aplicaţie (…) şi permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele. Aceasta este soluţia pe care o folosesc mai multe ţări europene şi este una dintre soluţiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activităţi economice. Nu va fi diferenţă (faţă de aplicaţia folosită în Franţa – n.r.). A fost o discuţie cu colegii de la STS şi au explicat că aplicaţia este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeaşi aplicaţie care o folosesc şi francezii, pentru că e acelaşi concept al certificatului verde şi poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus Arafat.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de norme legale care să permită folosirea certificatului verde în România.

În privinţa nunţilor la care să se poată participa cu certificat verde, Arafat a spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puţin este „foarte probabil” să se poată intra pe baza certificatului verde.


loading...