Raed Arafat: „Certificatul verde nu va mai fi valabil fără doza a treia. La colindat, cu mască, iar la bunici doar testaţi”

Omicron închide Europa. Ar putea fi tulpina care să ne infecteze pe toți. Se iau măsuri radicale, chiar înainte de Sărbători, iar certificatul Covid ar putea fi bun doar după doza booster.

21 dec. 2021, 09:20
Raed Arafat: „Certificatul verde nu va mai fi valabil fără doza a treia. La colindat, cu mască, iar la bunici doar testaţi”

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că în mai multe țări din Europa, pe baza studiilor științifice, s-a constatat faptul că doar două doze de vaccin nu asigură o imunitate crescută, de aceea va fi necesară doza booster pentru ca certificatul verde să mai aibă valabilitate. Arafat a precizat că în România încă nu s-a discutat această decizie, dar este posibil să fie adoptată la nivel european.

Când se va cere certificatul Covid la locul de muncă. Angajaţii vor primi vouchere pentru testare. Anunţul ministrului Sănătății
”Eu ce am vorbit se referea la nivel european și sunt mai multe țări care au luat o astfel de decizie în Austria, Israel și alte țări, dar ideea este că la un moment dat să se ia o decizie ca certificatul verde să expire. Acest certificat este posibil să fie prelungit numai dacă ai a treia doză. Sunt țări care au anunțat că au luat aceste măsuri și nu mai poți intra fără a treia doza. Pe plan european sunt țări care solicită a treia doza să fie obligatorie pentru a se recunoaște certificatul verde, dar aceste decizii se pot lua unitar la nivel european, la nivelul Uniunii Europene.

Florin Cîţu vrea măsuri mai dure privind certificatul verde: „Nu mi se pare normal să decontăm de la buget teste pentru cei care nu vor să se vaccineze”
Această decizie se ia pe bază științifică și avem studii clare care arată că oamenii cu doar 2 doze și pentru care a trecut ceva timp de la vaccinare au protecție foarte scăzută, mai ales în fața noilor variante.

Este posibil ca în cazul în care nu ai booster-ul să se considere că cele două doze au expirat. Sunt studii științifice efectuate în centre universitare și există argumente științifice în acest sens.

Dacă studiile arată că rămâi fără imunitate, atunci este posibil ca și la noi să se considere că două doze nu asigură suficientă imunitate”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, îi îndeamnă pe români să fie prudenți atunci când merg la rude la colindat. Arafat le recomandă celor care merg la rude să se testeze, iar dacă grupul este mare masca e utilă. Aceste precizări sunt recomandări, nu e ceva obligatoriu, a ținut să puncteze Arafat.

„La bunici dacă vrem să mergem, mai ales cei care vin din afară, poate a fi testat nu e rău. Să știm că nu avem o problemă. Dar să se înțeleagă: nu e obligativitate. E o decizie individuală.

Eu am zis foarte clar care e abordarea: masa nu se ia cu mască. Asta înseamnă că putem să ne protejăm mai mult dacă nu suntem pozitivi.

La colindat: dacă mergem la oameni în casă și intrăm din casă în casă mai mulți oameni aceste lucruri (n.r.: cu mască pe față) pot fi recomandate. Dar nu e obligatoriu. Nu putem noi obliga. Fiecare decide și nu vreau să fiu înțeles greșit”, a spus Raed Arafat, la Digi24.