Raed Arafat despre a treia doză de vaccin: „E posibil să se întâmple şi în ţara noastră”

Raed Arafat a precizat că Agenția Europeană pentru Medicamente va decide dacă este necesară și o a treia doză. România este posibil să implementeze această măsură.

02 aug. 2021, 21:30
Raed Arafat despre a treia doză de vaccin: „E posibil să se întâmple şi în ţara noastră”

Raed Arafat

a făcut declarațiii cu privire la necesitatea celei de-a treia doze de vaccib împotriva Covid19. Șeful DSU a precizat că Agenția Europeană pentru Medicamente ia în considerare această decizie. În cazul în care a treia doză de vaccin va fi aprobată, România va implementa această măsură.

„Am înteles că se aşteaptă decizia Agenției Europene pentru Medicamente. E o decizie la nivelul Comitetului de Vaccinare. E posibil să se întâmple şi în ţara noastră. Aici trebuie balansată treaba, să vedem cine are nevoie de a treia doză. Cei cu cu comorbidităţi şi alte probleme, să aibă întâietate. Pe de altă parte, unii nu susţin a treia doză pentru ca ţările sărace să poată avea parte de doze de vaccin. Situaţie e clară. Răspândirea cu varianta Delta e  mult mai mare.  Masca şi vaccinul sunt protecţia reală. Incidenţa e sub 1 la mie. Suntem la 0,06 incidenţă, media naţională.”a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat atrage atenţia despre valul 4. Mijloacele de transport în comun, cele mai periculoase medii

„Sunt apeluri, oamenii în mare parte ascultă şi nu ies în perioada de maximă expunere. Evită anumite activităţi care sunt cu efort în timpul în care căldura e maximă. N-avem semnale că au fost cazuri mai multe ca până acum. Nu e o creştere semnificativă. Un val de caniculă afectează persoanele în vârstă şi persoanele fără posibilităţi, care nu îşi permit un aer condiţionat. Aceşti oameni sunt sfătuiţi să meargă măcar la un magazin unde există aer condiţionat.”, a precizat Raed Arafat.

„Noi am tot atenţionat la transmiterea COVID, lumea e în situaţia în care nu mai crede în acest virus. Avem varianta Delta, care se transmite mult mai repede. Sunt studii care spun că severitatea şi ajungerea la spital e mai mare decât în variantele celelalte. Vaccinarea e cea mai bună soluţie. Mă îngrijorează că în anumite transporturi în comun nu se mai poartă mască. Riscul e foarte mare aici şi în birouri trebuie respectate regulile. Eu zic că va trebui să fim foarte atenţi pentru noua perioadă. De noi depinde cum vom trece prin acest val, care e iminent. Avem veşti bune. Se dezvoltă şi un antiviral pentru acest virus, dar durează. Nu trebuie să lăsăm garda jos! Toate studiile arată că dacă eşti vaccinat pot să fii total asimptomatic şi să transmiţi boala mai departe. Încă avem oameni care cred în inepţiile de pe Facebook şi nu cred în ce se spune în toată Europa. Sperăm să fie ultimul val. Mai ales dacă apare terapie şi ne vaccinăm cei nevaccinaţi. Cine se vaccinează mai repede, se protejează mai repede”, a declarat Raed Arafat.