Raed Arafat: „Există o tendinţă uşoară de scădere a infectărilor COVID, dar avem un număr mare de decese”

Raed Arafat a anunţat în cadrul conferinţei de presă de la Ciolpani că în acest moment există o uşoară scădere a infectărilor cu coronavirus, însă a precizat că numărul deceselor este în continuare unul mare.

29 oct. 2021, 15:49
Raed Arafat: „Există o tendinţă uşoară de scădere a infectărilor COVID, dar avem un număr mare de decese”

Raed Arafat a făcut noi precizări privind evoluţia pandemiei de coronavirus în România, în cadrul conferinţei de presă de vineri după-amiază, de la Ciolpani.

Raed Arafat, veşti bune pentru români: „Suntem la un platou, există tendinţă uşoară de scădere”

„De cateva zile suntem la un platou, exista o tendinta usoara de scadere. Numarul este foarte mare inca si va produce in continuare o presiune asupra sistemului sanitar, asupra secțiilor de terapie intensivă și asupra unităților de primiri urgențe. În ciuda scăderii numărului de cazuri noi, în ultima săptămână au fost mai mulți pacienți la ATI. În 22 octombrie au fost 1.848 de persoane la ATI, iar vineri, 29 octombrie, 1.875.

Din păcate, inca ne situam la un numar mare de decese, azi (vineri – n.r.) 481. Am depășit recordul de 500 în ultimele zile. Numarul de decese este corelat si cu numarul de cazuri aflate la terapie intensiva”, a declarat şeful DSU în cadrul conferinţei de presă de vineri după-amiază.

Secretarul de stat a mai precizat că România este ajutată în lupta împotriva coronavirusului de alte ţări prin mecanismul de protecţie civilă european.

„Am activat mecanismul de protectie civilă european. 44 de cadre medicale din Polonia au ajuns ieri la Spitalul Bals si la alte spitale din Bucureşti. De asemenea, o echipa medicală din Danemarca formată din 9 medici si asistenti a ajuns în România. Acest sprijin va fi asigurat timp de 22 de zile.

A sosit o delegatie medicala din Germania care are ca sarcina evaluarea pacientilor in stare critica aflaţi în unităţile de urgenţă.  Au inceput evaluarea pacientilor si in weekend urmeaza sa se ia decizia care va fi abordarea şi dacă o parte dintre aceşti pacienti o să reuşim să-i trimitem în Germania.

In aceasta perioada am vazut ce inseamna solidaritatea prin mecanismul de protecţie civilă.  27 de pacienti sunt in Ungaria, 2 in Austria şi 7 în Polonia. S-au oferit şi 3 paturi în Slovacia.”, a mai declarat Raed Arafat.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 29 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 12.474 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 481 decese dintre care 1 anterior.

Cincisprezece copii cu vârste sub 9 ani au murit răpuşi de COVID-19 de la începutul pandemiei, relevă date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, din care rezultă şi că numărul deceselor din categoria 0-39 de ani provocate de SARS-CoV-2 este 620, reprezentând aproximativ 1,3% din total.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, anunţ important pentru toţi românii vaccinaţi cu Johnson & Johnson. Detalii despre certificatul verde

Statistica GCS indică un număr de 15 decese înregistrate la categoria de vârstă 0 – 9 ani şi alte 18  la categoria 10 – 19 ani.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 20.092. Dintre acestea, 1.875 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 434 sunt minori, 397 fiind internați în secții și 37 la ATI.

Până joi, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.616.027 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 7.905 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.371.046 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Citeşte şi Mărturie tulburătoare din iadul ATI-COVID: „E ca o paralizie inconştientă, nu-ţi dai seama când te degradezi. Îi auzi cum aleargă pe holuri şi te întrebi cine a mai murit”