Raed Arafat explică de ce nu au fost raportate la timp decesele de covid. Ce spune despre valul patru al pandemiei

Raed Arafat a explicat de ce nu au fost raportate la timp decesele de covid. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că astfel de situaţii au mai fost întâlnite şi în alte ţări. 

24 iun. 2021, 15:10
Raed Arafat explică de ce nu au fost raportate la timp decesele de covid. Ce spune despre valul patru al pandemiei
Raed Arafat explică de ce nu au fost raportate la timp decesele de covid. Ce spune despre valul patru al pandemiei

Raed Arafat explică de ce nu au fost raportate la timp decesele de covid. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii spune că raportarea deceselor de covid din urmă este o dovadă de transparenţă din partea autorităţilor.

Raed Arafat, despre scandalul raportărilor de decese covid: S-a mai întâmplat şi în alte ţări

Citeşte şi Noi măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 iulie. Liber la nunţi şi petreceri cu sute de persoane DOCUMENT

„Decesele sunt raportate de spitale. Din ce am inteles, s-a facut o evaluare, s-au gasit cazuri care nu erau raportate şi s-au introdus in raportare in fiecare zi. Asta este explicaţia. Raportarea din fiecare judet o face unitatea sanitara si o coordoneaza DSP-ul. Au mai fost şi alte tari care au corectat din urma si au reevaluat situaţia. E mult mai bine aşa decat sa inchidem ochii.

Faptul ca le-au raportat acum este o dovada de transparenta pentru că se recunoaste ca au fost cazuri care nu au fost raportate.

De ce nu au fost raportate la timp? Nu pot sa va raspund. Probabil ca a fost din cauza lipsei de personal, poate ca s-a intamplat ceva in sistem sau cineva nu a raportat la timp”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Referitor la apariţia unui nou val de infectări din toamnă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că, „cu cat ne vaccinam mai multi, cu atât reducem acest risc”

„Nu ar trebui să ajungem la valul 4 că avem vaccinuri, avem capacitate de vaccinare şi ar trebuie să ne vaccinăm. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, reducem acest risc. Dacă rămânem mai puţini vaccinaţi şi dorinţa de vaccinare rămâne una scăzută, posibilitatea de a avea la un moment dat un val nou există, nimeni nu poate să o nege, mai ales că acest lucru depinde de evoluţia pandemică nu numai în România, (….) pe plan internaţional”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Acesta a subliniat că la acest moment vaccinurile au eficienţă.

„Poate că nu e egală cu varianta iniţială, dar există, adică cine se vaccinează cel puţin probabil că va limita posibilitatea să aibă o îmbolnăvire gravă. Sfatul de a se vaccina rămâne sfatul numărul 1 pentru noi dacă vrem chiar să nu ajungem într-o fază nouă de un vârf nou, în următoarea perioadă”, a mai precizat Arafat.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunţă că, în 20 iunie, au fost confirmate 44 de cazuri de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, fiind înregistrat şi un deces. Este vorba despre o femeie de 72 de ani, care a decedat la Spitalul Judeţean Piteşti, în 18 iunie. Femeia nu călătorise în afara ţării.

Până astăzi, 24 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.080.457 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.045.303 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 68 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Citeşte şi Florin Cîţu anunţă MAREA RELAXARE de la 1 iulie: „Barurile şi restaurantele, deschise până la ora 2, evenimente sportive cu capacitate de 50%” VIDEO