De ce nu mai este obligatorie izoleta la transportul pacienţilor cu COVID 19, explicaţia lui Raed Arafat: „Pentru că nu avem”

Transportul pacienţilor suspecţi de COVID 19 se făcea, la începutul pandemiei, doar cu izoleta, care a devenit astfel un simbol al luptei cu noul coronavirus. Pe parcurs, aceasta a dispărut din protocol, deşi nimeni nu a explicat cum s-a ajuns la această decizie, până miercuri, când Raed Arafat a elucidat misterul.

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 13:28
De ce nu mai este obligatorie izoleta la transportul pacienţilor cu COVID 19, explicaţia lui Raed Arafat: „Pentru că nu avem”

Raed Arafat, a declarat pentru Europa Liberă că izoleta nu mai este folosită în prezent la transportarea pacienților cu COVID-19, iar Alis Grasu susține că Ambulanța București nu a fost vreodată dotată cu izolete.

Pentru că părea un echipament absolut indispensabil în lupta cu noul coronavirus, se anunţase chiar intrarea în producţie a unei izolete 100% româneşti, dar până la urmă nu a mai fost cazul şi totul a rămas la stadiul de zvon. 

În declaraţia oferită miercuri sursei citate, Arafat a explicat cum s-a ajuns la renunţarea la izoletă, deşi la începutul pandemiei s-a putut observa un adevărat spectacol făcut din transportul pacienţilor cu acest echipament.

Ambulanţele sunt dezinfectate după fiecare cursă, dar nu toate

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat, pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Citeşte şi: Cât durează să faci un test COVID-19. Românii trebuie să se programeze din timp