Raed Arafat: Guvernul a aprobat 8.546 de posturi noi la IGSU

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din care 129 de posturi de ofiţer, 25 de maiştri militari şi subofiţeri şi 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti, posturi care urmează să fie ocupate treptat, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care este şi şeful DSU.

25 aug. 2021, 16:02
Raed Arafat: Guvernul a aprobat 8.546 de posturi noi la IGSU

Guvernul a aprobat înfiinţarea a 8.546 de posturi noi la IGSU.

„Astăzi vreau să prezint o hotărâre de guvern care a fost adoptată, cel puţin pe linia protecţiei civile şi a situaţiilor de urgenţă, fără exagerare, o considerăm o hotărâre istorică, pentru că ne corectează o problemă foarte mare din punctul de vedere a resursei umane. Deci, astăzi, hotărârea de guvern care vine în urma unui memorandum care a fost aprobat în Guvern aduce 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din care 129 de posturi de ofiţer, 25 de maiştri militari şi subofiţeri şi 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti. Va fi premieră când o să avem această categorie de personal în cadrul IGSU şi care va reprezenta o pondere importantă în cadrul inspectoratului”, a declarat Raed Arafat, miercuri, după şedinţa de Guvern, citat de Agerpres.

Raed Arafat a explicat că posturile urmează să fie ocupate treptat, până la finele acestui an urmând a fi ocupate 1.479 de posturi din cele 8.546, urmând ca restul angajărilor să fie făcute până în 2025.

Citeşte şi: Restricțiile de circulație pe timpul nopții ar putea reveni în România. Raed Arafat explică unde și când se impun

„Se vor adăuga încă 782 de posturi care vor fi ocupate din sursa externă pentru înlocuirea unei părţi dintre cei care au plecat anul ăsta şi unde sunt posturile lor încă finanţate. Şi asta va fi aplicat nu numai la IGSU, va fi aplicat la toate structurile MAI pentru înlocuirea personalului care pleacă în pensie şi unde posturile sunt finanţate şi pot fi înlocuite din sursă externă „, a explicat Arafat.

Şeful DSU a făcut o serie de precizări cu privire la noua categorie de personal care urmează să fie angajată la IGSU, soldaţii şi gradaţii profesionişti.

Citeşte şi: Încă o localitate din România afectată de valul 4 COVID-19. Incidenţa a sărit de 3 la mie. Se impun restricţii începând de joi

„De ce introducem această categorie ? Până acum IGSU a avut categoria ofiţerilor şi a subofiţerilor, care, ambele categorii, sunt cu o anumită pregătire şi pot avea funcţii de comandă (…) Ce ne-a lipsit a fost categoria servanţilor şi a gradaţilor profesionişti, care nu a existat în cadrul IGSU. Introducerea ei şi punând o limită de vârstă până la care se permite să facem acest lucru la prima angajare ne va permite să creăm pepinieră care va fi pregătită iniţial ca şi servant pompier şi de unde o parte vor putea să acceadă în şcoala de subofiţeri (…) şi, de ce nu, în Facultatea de pompieri. În al doilea rând, contractele la această categorie sunt pe o perioadă determinată, ceea ce înseamnă că persoana va fi evaluată periodic şi la momentul reînnoirii contractului persoana poate să nu aibă contractul reînnoit dacă nu este performantă în domeniul în care lucrează”, a declarat Arafat.

El a afirmat că impactul pentru IGSU, prin această ajustare a posturilor, combinat cu tehnica care se achiziţionează – ultimul acord cadru semnat prevăzând achiziţia a 476 de maşini de stingere a incendiilor şi a altor mijloce tehnice – va creşte calitatea şi capacitatea de reacţie a sistemului de urgenţă.

Şeful DSU a precizat, potrivit unei prime estimări, că impactul financiar pe acest an pentru cele 1.479 de posturi care urmează să fie ocupate se ridică la 10 milioane de lei.