Raed Arafat: În amendamentul PSD îi băgaţi pe toţi la spital pentru că asimptomaticii transmit în continuare boala

Raed Arafat a precizat în cadrul dezbaterii asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea că amendamentul PSD, care presupune internarea doar a persoanelor care pot transmite boala, înseamnă că toată lumea intră in spital. Şeful DSU a adăugat că nu este înţeles termenul „asimptomatic", termen care înseamnă că o persoană le poate infecta pe altele, însă la ea nu se manifestă sau nu se vede boala. 

13 iul. 2020, 15:06
Raed Arafat: În amendamentul PSD îi băgaţi pe toţi la spital pentru că asimptomaticii transmit în continuare boala

„În amendamentul PSD îi băgaţi pe toţi la spital pentru că asimptomaticii transmit în continuare boala. Văd neînţelegerea termenului asimptomatic. Asimptomatic înseamnă că îi infectează pe alţii dar la el nu se vede boala”, a afirmat Raed Arafat luni în Comisia juridică a Senatului.

Acesta a precizat că „din punctul nostru de vedere, dacă asimptomaticul stă acasă, trebuie să aibă nişte reguli foarte clare”.

„Dacă asimptomaticul stă mai mult cu familia, îi infectează. Oamenii trebuie să ştie că asimptomaticul va fi printre ei. Peste 50% din infectile de covid sunt infecţii cauzate de asimptomatici. Pentru ca e pacient, este pozitiv, chiar daca e asimptomatic. Pacientul poate sa transmita familiei si la toti din jurul lor”, a completat Arafat.

Senatorul PNL Iulia Scântei s-a întrebat ce se va întâmplă cu asimptomaticul care nu respectă reglementările şi va ieşi din casă. Unul dintre amendamentele PSD presupune internarea doar a persoanelor care pot transmite boala.

De asemenea, majoritatea social-democraţilor din Comisia juridică sunt de părere că internarea forţată poate fi impusă doar de un magistrat, un judecător.

În schimb, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a afirmat, la discuţiile în Comisia juridică a Senatului pe marginea proiectului de lege privind carantina şi izolarea, că nu ar trebui ca un magistrat să fie implicat, deoarece ar putea fi considerat că acesta se implică în zădărnicirea combaterii bolii.

Comisia juridică discută proiectul de lege privind carantina şi izolarea în vederea adoptării unui raport. Potrivit procedurii parlamentare, Senatul urmează să voteze iniţiativa legislativă, aflată în procedură de urgenţă, în calitate de for decizional.

Citeşte şi Raed Arafat: „Pacient COVID externat la cerere pe 6 iulie de la Colentina, acum este aproape comatos, la terapie intensivă”