Raed Arafat, noi detalii despre marea relaxare din România: Săptămâna aceasta discutăm reluarea mai multor activităţi

Raed Arafat a venit cu noi declaraţii cu privire la relaxarea măsurilor restrictive luate pentru a preveni infecţia cu coronavirus.

11 mai 2021, 21:10
Raed Arafat, noi detalii despre marea relaxare din România: Săptămâna aceasta discutăm reluarea mai multor activităţi

Raed Arafat, noi detalii despre marea relaxare din România. Şeful DSU susţine că săptămâna aceasta discutăm reluarea mai multor activităţi.

Raed Arafat, noi detalii despre marea relaxare din România. Anunţul făcut de DSU

„Suntem peste tot cu verde. Sunt mai multe lucruri comasate. S-au luat măsuri echilibrate, dar necesare. S-au suparat mai muşţi pe noi, dar doar aşa am putut echilibra situaţia. Vine şi vaccinarea, avem un procent mare de persoane vaccinate în anumite oraşe, iar asta reduce şi transmiterea. Să vedem acum cum va fi evoluţia săptămâna aceasta.  Concluzia că am scăpat nu trebuie luată aşa devreme. Rămânem cu masca, trebuie să respectăm regulile. Urmează să se vină săptămâna aceasta cu noi decizie de reluare a unor noi activităţi. Numărul total nu e suficient ca să spunem că am învins. Trebuie să vaccinăm 60% din populaţie.”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Despre spitalele suport COVID:

„Spitalele mixte şi cele suport COVID îşi vor relua activitatea normală în momentul în care nu or să mai existe pacienţi la terapie intensivă.  Vedem dacă se vor vedea efectele sărbătorilor de Paşte!”

Despre revenirea la şcoală:

„E foarte greu să spunem care vor fi creşterile. România a lucrat foarte bine pe partea de incidenţe. E o lecţie pozitivă de luat. S-au stabilit reguli locale şi apoi s-au extins. Această abordare a avut impactul ei. Merge încet, dar sigur!”

Ridicarea restricţiilor:

„Restricţiilre ridicate în funcţie de incidenţă merg automat. După care sunt hotărrile din comitetul interministerial. Pot avea loc anumite evenimente pilot, dar acolo sunt trei categorii: categoria vaccinaţilor, a testaţilor şi a celor care s-au vindecat de curând de infecţia cu coronavirus. Acum se discută dacă evenimentele pilot se vor desfăşură cu mască sau fără mască. Reluarea unor activităţi se va face treptat. Nu va fi obligatorie masca la plajă. Trebuie să fie atenţi românii care merg în vacanţă, în afară. Acolo se cere fie vaccin, fie test”

Citeşte şi: Marea relaxare la Bucureşti. Incidenţa COVID a scăzut sub 1.5. Ce restricţii vor fi ELIMINATE
Astfel, la o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.

Potrivit propunerilor făcute de Ministerul Economiei, masca nu ar mai fi obligatorie în aer liber, începând cu 1 iunie, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă aici gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70%. Deocamdată, doar Clujul se apropie de un grad de vaccinare de 50%.

În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, se elimină limitarea gradului de ocupare de 70%, cu aceeaşi condiţie a vaccinării în proporţie de 50%. De asemenea, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate, fără a se da detalii despre modul cum va fi verificat a est lucru.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat în cadrul conferinţei de presă de marţi că ridicarea restricţiilor de la 1 iunie ţine doar de disponibilitatea persoanelor de a se vaccina. Preşedintele CNCAV a menţionat că „în momentul de faţă avem capacitate de vaccinare suficientă”.

Citeşte şi: Relaxarea restricţiilor în Capitală. Restaurantele şi cafenelele, cinematografele şi sălile de spectacol se redeschid de astăzi la 30% din capacitate


loading...