Raed Arafat: Pacienţii asimptomatici pot să transmită infecţia cu coronavirus

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a infirmat zvonul conform căruia pacienții asimptomatici nu transmit COVID-19, declarând că trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili. 

RomaniaTV.net
09 iun. 2020, 19:03
Raed Arafat: Pacienţii asimptomatici pot să transmită infecţia cu coronavirus

„Dacă eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul. Dacă vine cineva de la OMS și ne spune că transmiterea după 14 zile nu mai e plauzibilă, atunci spunem că 14 zile stai asimptomatic și apoi, chiar dacă ești pozitiv, nu mai transmiți și poți să pleci în comunitate.

Citeşte şi: Arafat, despre redeschiderea grădiniţelor şi creşelor private: Nu s-a discutat în prezenţa mea, ministrul Educaţiei nu a fost acolo

Dar noi trebuia să-i protejăm pe cei care sunt vulnerabili, trebuia să oprim răspândirea de către oamenii care sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici. Așa s-a transmis în comunitate. Urci în autobuz, nu ești simptomatic sau ești foarte ușor simptomatic, dar infectezi câteva persoane până ai coborât din autobuz”, a spus Arafat la Sinteza Zilei de la Antena 3.

De asemenea, Raed Arafat a declarat în timpul discuției de luni, purtată cu premierul Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis și miniștrii cabinetului, că a fost stabilit și un plan B în cazul în care Parlamentul va vota ridicarea stării de alertă.

„Vor fi încercate alte soluții dacă Parlamentul respinge starea de alertă. Întotdeauna există un plan B. Pe legislația situațiilor de urgență există mijloace care ne permit să acționăm, dar va fi mult mai greu să implementăm anumite decizii. La acest moment nu pot să vă dau un răspuns juridic la această problemă. Starea de alertă rămâne poate cea mai simplă modalitate de a continua”, a declarat Arafat.