Raed Arafat recomandă purtarea măștii și în spațiile exterioare: „Nu așteptați să devină o obligativitate”

Purtarea măștii de protecție ar trebui să fie aplicată oriunde, atât în interior, cât și în exterior, nu numai în zonele aglomerate. Raed Arafat le-a transmis românilor că nu trebuie să aștepte ca această recomandare să devină din nou o obligativitate pentru a ține cont de ea.

24 sept. 2021, 16:30
Raed Arafat recomandă purtarea măștii și în spațiile exterioare: „Nu așteptați să devină o obligativitate”

Raed Arafat: E recomandat să purtăm masca oriunde

Purtarea măștii de protecție ar trebui să se facă oriunde, atât în interior, cât și în exterior, nu numai în zonele aglomerate. Raed Arafat le-a transmis românilor că nu trebuie să aștepte ca această recomandare să devină din nou o obligativitate pentru a ține cont de ea.

„Nu trebuie să se aştepte o decizie sau o obligativitate. Este recomandat ca oricare dintre noi să poarte mască oriunde este. Este o recomandare pentru toţi. Dacă va înseamna în viitor să se traducă într-o hotărâre sau ordin, acest lucru se va decide.

Recomandarea e clară. Oricine dintre noi ca să se protejeze, să poarte masca oriunde este cu alte persoane, chiar şi dacă este în aer liber. E venită din cauza faptului că această tulpină (Delta) se transmite foarte uşor şi într-un interval mai scurt de contact decât tulpina anterioară”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Singura tulpină identificată în ultimele săptămâni e Delta

Adriana Pistol

, directorul Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, spune că, în ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificat la pacienții Covid este tulpina Delta.

„Peste o treime dintre cazurile nou infectate s-au înregistat în Bucureşti, Timiş, Cluj, Ilfov şi Iaşi.

Cele mai multe decese – 28% s- au înregistrat în judeţele Suceava, Bistriţa Năsăud, Bucureşti, Maramureş şi Botoşani.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 86% din decese au fost înregistrate la persoane cu vârste de peste 60 de ani şi dintre acestea 94,5% aveau cel puţin o altă boală cronică
În ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificată prin secvenţiere este numai tulpina delta. Încă o dovadă a faptului că se transmite accelerat şi la nivel comunitar”, a declarat oficialul.