Raed Arafat, scenariu sumbru în valul 5 COVID-19: Este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la ATI!

Raed Arafat anunță cel mai sumbru scenariu. Numărul de cazuri la terapie intensiva va depăși, săptămână viitoare, 1000. Astfel, pacienții vor trebui relocați în spitalele cu locuri libere. În acelasi timp, specialiştii estimează o creştere a numărului deceselor.

27 ian. 2022, 15:00
Raed Arafat, scenariu sumbru în valul 5 COVID-19: Este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la ATI!

Raed Arafat a anunțat că, săptămâna următoare, este posibil ca în secțiile ATI ale spitalelor COVID din România să fie internate cel puțin 1.000 de persoane.

Două judeţe se apropie deja de 60% grad de ocupare a spitalelor COVID-19. Este vorba despre judeţele Cluj şi Suceava. Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii, în judeţul Cluj gradul de ocupare a spitalelor COVID este de 58%, față de 43% în urmă cu o săptămână. În judeţul Suceava gradul de ocupare a spitalelor COVID a ajuns la 56% de la 41% cât era săptămâna trecută.

Citeşte şi: Andrei Baciu a anunțat măsurile pe care trebuie să le știe toți românii: „S-a crescut accesul la testare în cabinetele medicilor de familie”. Ce se întâmplă cu școlile

Şeful DSU Raed Afarat a declarat că specialiştii în sănătate publică se aşteaptă ca numărul pacienţilor care vor avea nevoie de spitalizare din cauza COVID-19 să crească în următoarea perioadă.

„La acest moment încă ne aflam pe un tren crescător al numărului cazurilor pozitive. Dacă menținem acest ritm, este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la Terapie Intensivă. Asta o să se reflecte cu transferiri între județe unde sunt paturi libere. (…) Decesele, am avut creșteri la decese, azi 71, ieri peste 90 decese.

Faptul că varianta Omicron este o variantă care este mai puţin cu impact patongen, adică cu impact mai puţin din punct de vedere al gravităţii ei, e un lucru foarte pozitiv. Trebuie să rămânem precauţi, eu nu aş categorisi îngrijorătoare, nu e îngrijorătoare, este o situaţie care necesită precauţie pentru următoarele două, trei săptămâni până atingem vârful şi după care vedem că începe să scadă. Trebuie monitorizat, trebuie adaptat, trebuie respectate regulile de bază, mai ales regula cu purtarea măştii pe care o considerăm  că este poate cea mai eficientă metodă cu excepţia vaccinării, care din nou poate preveni ajungerea într-o stare gravă şi ajungerea la terapie intensivă şi chiar decesul. În rest, aşteptăm să vedem care va fi evoluţia şi la un moment probabil că o să scadă complet numărul cazurilor Delta şi vom avea preponderent cazurile Omicron”, a avertizat şeful DSU Raed Arafat.

Citeşte şi: Cum vor studia elevii din şcolile din România săptămâna viitoare. Două judeţe se apropie de 60% grad de ocupare a spitalelor COVID

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul României, au fost înregistrate 31.683 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 100.952 teste RT-PCR și antigen efectuate, cu 2.572 mai puțin decât în ziua anterioară. 3.388 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Gradul de pozitivare este de 31,38 %.

„Vedem că numărul testelor a crescut însă în acelaşi timp rata de pozitivare este una foarte importantă, iar acum este stabilizată în ultimele două trei zile la 30, 31, 32 la sută din totalul testelor şi acest lucru este un semn asupra faptului că există un număr mare de cazuri în comunitate. La numărul localităţilor, avem o scădere a numărului localităţilor între 1 şi 3 la mie de la 1193 în 19 ianuarie, la 991, dar asta nu pentru că s-a îmbunătăţit situaţia, ci pentru că o parte din aceste localităţi au trecut la peste trei la mie şi aici se vede o creştere la localităţile cu peste 3 la mie de la 798 pe 19 ianuarie la 1.636 în 26 ianuarie ca şi incidenţă. (…) Evoluţia o vedem în toate judeţele, trecerea către situaţia în care depăşesc 3 la mie în Alba de la 16 la 22 de localităţi care depăşesc 3 la mie, în Arad de la 24 la 44, în Bacău de la 35 am ajuns la 56, diferenţa fiind între 19 ianuarie şi 26 ianuarie, în Călăraşi, de exemplu, de la zero la 35”, a explicat Raed Arafat.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 7.834, cu 486 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 731 de persoane, cu 39 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 731 de pacienți internați la ATI, 620 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 704 sunt minori, 692 fiind internați în secții, cu 37 mai mult decât în ziua anterioară și 12 la ATI, similar cu ziua anterioară.