Raed Arafat: Se prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile

Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul MAI, face o serie de declarații la Palatul Victoria, de la ora 19, în urma ședinței CNSU.

10 dec. 2020, 19:06
Raed Arafat: Se prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile

Raed Arafat, declarații la Palatul Victoria:Raed Arafat LIVE TEXT:

-A fost prezentată analiza situației, luând în considerare toate aspectele semnalate de INSP. Propunerea e de prelungire a stării de alertă pentru în 30 de zile.

-A avut loc întâlnirea online a CNSU. A fost prezentată analiza situaţiei realizată de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi a fost evaluată situaţia epidemiologică. Motiv pentru care propunerea este de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile, păstrând măsurile existente actualmente, adăugând o sigură măsură. Şi anume: organizarea şi desfăşurarea activităţii operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al Economiei. Deci activitatea se desfăşoară, dar cu o reglementare care va fi stabilită printr-un ordin comun al miniştrilor menţionaţi anterior care va stabili cum se desfăşoară activitatea de transport pe cablu.

– Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil se va limita la 10. Telescaunele vor funcționa mai departe în condiții de normalitate. Restul reglementărilor se vor aplica la toate entitățile din stațiuni (restaurante, alte zone cu activități comune).

-Toate măsurile care au fost până acum, cu excepția deschiderii piețelor, rămân valabile.

-Ne vom axa mai departe pe măsuri zonale, acolo unde se impune. Aceste propuneri vor fi implementate, inclusiv dacă e cazul pentru carantinarea unor localități.

-Vorbim deschis despre ce urmează. Despre perioada sărbătorilor. E important ce va face fiecare persoană în parte. Situația nu e încă sub control. În București, în ultimele 2 zile, am avut număr de cazuri mare, asta înseamnă o presiune care va fi asupra sistemul sanitar în următoarea perioadă. Toată lumea trebuie să respecte măsurile de igienă, distanțarea, măsurile la locul de muncă.

-Toate sunt măsuri care rămân valide. De sărbători gândiți-vă la sănătatea voastră și a celor dragi.

-Mâine, la ora 10, are loc ședința de guvern care preia propunerile Comitetului pentru Situații de Urgență.

Întrebări

Vorbeați de o analiză epidemiologică. Vor avea voie românii să facă petreceri în stradă de Crăciun sau Revelion?

-Totul în limita care a fost și până acum. Dacă vorbim de sute de persoane în stradă, nu.

Putem merge în vacanță la munte?

-Cu respectarea restricțiilor, da.

Cu colindul se poate merge?

-Eu vă sfătuiesc să nu. Chiar dacă este o tradiție, mersul din casă în casă crește riscul.

Tăiatul porcilor e permis?

-Nu scrie nicăieri că e interzisă această activitate.

De Revelion, după ora 12, fiecare trebuie să stea la el acasă?

-Sau în apropiere. E important ca lumea să înțeleagă. La anul totul se va întoarce la normalitate. Putem pune multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care nu respectă, se pun pe ei în pericol și pe membrii familiilor lor. Putem să ne bucurăm foarte bine și de Anul Nou, respectând regulile.

Ar mai fi nevoie de reguli în plus în Capitală?

-Au început să intensifice controalele. Aici DSP face analiza asupra situației și dacă vin cu propuneri pentru alte măsuri, acestea vor fi discutate. Analiza și evaluarea începe la nivelul DSP București.

În Ilfov, DSP nu mai răspunde la telefon. Știți de această situație?

-Se va verifica. O să discutăm cu colegii să vedem care este treaba și dacă acest lucru chiar este așa.

Cât de mult este afectată activitatea CNSU de guvernul interimar?

R: Nu este afectată. Noi lucrăm la nivel de decizie în CNSU, la hotărâri de guvern și la ordine la nivel județean, deci nu avem nevoie de ordonanțe de urgență. Toate aceste măsuri se reglementează în baza legii prin HG.

Peste 3.000 de pastile contrafăcute la granița cu Bulgaria. Aveți informații de acest fel?

– Oamenii să nu cumpere niciun medicament de pe internet sau de la necunoscuți. Contrabanda cu medicamente este o problemă veche și există, oricând există problema cu aprovizionarea cu un medicament apar astfel de situații. Nu achiziționați medicamente de pe internet sau site-uri.

Este posibil să avem noi măsuri de sărbători, în cazul în care vom avea un nou guvern până atunci?

-Noile măsuri n-au legătură cu guvernul interimar. La acest moment, legislația ne permite să luăm măsurile prin HG. Guvernul actual poate să emită HG.

Știre inițială

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, întrebat dacă autoritățile vor introduce noi restricții în preajma Crăciunului și a Anului Nou, că în următoarea ședință de Guvern va fi prelungită starea de alertă la nivel național, dar că un cabinet interimar nu poate face modificări substanțiale, astfel încât măsurile pe următoarea perioadă de stare de alertă vor fi cele de acum.

Întrebat dacă vor fi impuse noi restricții de sărbători, acesta a precizat că Guvernul interimar nu are această posibilitate.

„În această după-amiază va avea loc şedinţa CNSU. De asemenea, e o analiză la nivelul comitetului de specialitate care vor determina decizii la nivel guvernamental.

Guvernul interimar pe care îl conduc în acest moment nu poate să ia decizii care să modifice foarte mult prevederile stării de alertă în care ne găsim. Ca atare, în viitoarea şedinţă de guvern vom adopta o hotărâre în care prelungim starea de alertă cu măsurile şi indicatorii prevăzuţi în cea precedentă”, a transmis astăzi premierul interimar, Nicolae Ciucă.

Şedinţa CNSU a început de la ora 17.00, în sistem online.

Bilanţ coronavirus 10 decembrie 2020. Peste 7.000 de cazuri noi şi 127 de decese. RECORD la ATI

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 7.067 cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore după efectuarea a 31.437 de teste. De asemenea, 127 de persoane infectate cu COVID-19 au murit. La ATI sunt în prezent 1288 de pacienţi COVID-19, dintre care 358 sunt intubaţi. Cele mai multe cazuri sunt la Bucureşti.

Până astăzi, 10 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 539.107 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 434.679 de pacienți au fost declarați vindecați, a anunţat Grupul pentru Comunicare Strategică.

În urma celor 31.437 de teste efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 7.067 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 12.948 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.