Raed Arafat spune când vom vedea efectele imunităţii de masă: Începe să existe un impact de la un anumit procent de vaccinare

Raed Arafat a explicat că efectele vaccinării populaţiei asupra numărului de infectări se pot observa de la un procent de 30% de persoane imunizate. Secretarul de stat a mai precizat că vaccinarea este cheie pentru a reveni la viaţa normală.

16 mart. 2021, 09:32
Raed Arafat spune când vom vedea efectele imunităţii de masă: Începe să existe un impact de la un anumit procent de vaccinare
Raed Arafat spune când vom vedea efectele imunităţii de masă: Începe să existe un impact de la un anumit procent de vaccinare

Raed Arafat a explicat că vaccinarea este soluţia pentru creşterea imunităţii, aceasta fiind singura cale prin care se poate limita răspândirea virusului SARS-COV-2.

Raed Arafat: Este clar că vaccinarea este calea care ne va duce la o viaţă normală

Citeşte şi Raed Arafat explică de ce nu mai avem voie să ieşim din case după ora 22:00

„Este un lucru foarte bun faptul că românii vor să se vaccineze, asta ne va duce cât mai aproape de normalitate. Lăsând la o parte discuția pe lotul de AstraZeneca, știm cu toții că vaccinarea este soluția ca să creștem imunitatea, să nu mai existe transmiterea care a existat și care există la acest moment, pentru că nu am ajuns încă la o cifră sau un procent important de persoane vaccinate ca să putem să spunem că are impact asupra răspândirii sau un impact serios.

Dar este clar că vaccinarea este calea care ne va duce către a limita răspândirea și a reveni cât mai aproape de normal. Începe să existe un impact de la un anumit procent. Clar că impactul scontat trebuie să fie la un procent mai mare, de 60% sau 70%, dar probabil când ai deja 30% din populație vaccinată și crești către 40-50 la sută e clar că numărul de vaccinați va avea un impact asupra răspândirii și o să o scadă. E fără dubiu.

Campania noastră de până acum a mers foarte bine și poate că vom reuși până la toamnă să limităm răspândirea și să limităm impactul grav pe care îl are virusul asupra sistemului sanitar”, a spus şeful DSU la Digi24.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai spus că în momentul de față am intrat într-un nou val al pandemiei și că, spre deosebire de începutul valului 2, acum avem mai mulți pacienți la ATI.

„Suntem într-o creștere, într-un nou val. Dezavantajul este că la terapie intensivă sunt 900 de bolnavi comparativ cu valul trecut, când erau vreo 500 în momentul în care a trebuit să creștem capacitatea. Ne așteptăm să existe o presiune. (…) Riscul este să avem impactul mai mare pe internări și pe terapie intensivă. Revin la necesitatea respectării regulilor și a înțelegerii situației. Unii nu înțeleg situația în care suntem. Să găsească Poliția 100 de persoane într-un apartament e mult. Apelăm la populație să înțeleagă: dacă nu vrem măsuri mai stricte, trebuie să respectăm regulile”, a mai precizat Arafat.

Citeşte şi Raed Arafat, declarații de ultimă oră despre creșterea capacității în secțiile de ATI: E o problemă deosebită la București. Se instalează acum două unități mobile