Raed Arafat: „Valul doi de coronavirus poate să fie şi la vară. NU trebuie să fim deloc relaxaţi”

Al doilea val al epidemiei de coronavirus ar putea veni în această vară dacă oamenii nu respectă regulile de distanţare. Avertismentul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care le recomandă românilor să rămână precauţi. 

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 18:24
Raed Arafat: „Valul doi de coronavirus poate să fie şi la vară. NU trebuie să fim deloc relaxaţi”

Medicul Raed Arafat a avertizat că după 15 mai trebuie să ne imaginăm că ne putem relua viața, așa cum era ea înainte de apariția virusului, cu cotate că nu vom mai avea nevoie de declaraţia pe propria răspundere pentru a ieşi din localitate.

„Până acum am luat măsuri ferme, încet-încet responsabilitatea se transferă către cetățean. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, chiar dacă nu mai are nevoie de declarație în localitate, că portul măștii este obligatoriu, dacă înțelege aceste aspecte avem șansa să trecem mai ușor și prin al doilea val”, a spus dr. Raed Arafat la Digi24.

Dacă nu vor fi respectate regulile de distanţare, România se va confrunta cu o creştere a numărului de infecţii cu noul coroanvirus, iar autorităţile vor fi nevoite să aplice noi restricţii.

„Valul 2 poate să fie și în vară, poate cu 20% mai puțin impact, poate că temperatura să limiteze transmiterea, dar nu să o oprească”, a spus Arafat, conform sursei citate.

Raed Arafat, despre evoluţia epidemiei de coronavirus. „Există o ușoară coborâre, dar nu suficient”

Şeful DSU a mai precizat că autorităţile iau măsuri în continuare pentru a crește numărul de locuri în spitale, numărul de paturi pentru terapie intensivă, centre unde să fie internați asimptomaticii sau cei cu forme ușoare, astfel încât țara să fie pregătită pentru al doilea val.

„Există o ușoară coborâre, dar nu suficient să se spună că nu mai vine încă un val. Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că totul e perfect și că, orice facem, virusul a dispărut. Virusul nu a dispărut, poate va reveni în toamnă, dar din punctul nostru de vedere, virusul există, infecții vor fi, persoanele vulnerabile au rămas vulnerabile”, a spus dr. Raed Afarat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a avertizat că numărul de infecţii ar putea creşte după relaxarea unor măsuri, aşa cum s-a întâmplat în Germania.

„Nu trebuie să fim deloc relaxați, deloc neglijenți”, a conchis şecul DSU.

STARE DE ALERTĂ din 15 mai. Legea a trecut de Parlament. Ce se întâmplă cu amenzile