Raed Arafat: „Vom avea probleme serioase dacă oamenii nu respectă regulile de distanţare şi nu poartă masca”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Sitauţii de Urgenţă, a avertizat, duminică, la România TV, că "vom ajunge într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat" modul în care se răspândeşte noul coronavirus dacă românii nu respectă regulile de distanţare şi nu poartă mască în spaţiile închise. De asemenea, secretarul de stat în Ministerul de Interne a pus că este posibil ca autorităţile să ia "măsuri zonale sau locale de restricţie" în cazul în care se vor constata creşteri semnificative de infecţii cu COVID-19.

RomaniaTV.net
19 iul. 2020, 09:43
Raed Arafat: „Vom avea probleme serioase dacă oamenii nu respectă regulile de distanţare şi nu poartă masca”

Raed Arafat a explicat că autorităţile vor putea lua mai multe măsuri, după ce va intra în vigoare „legea privind combaterea efectelor epidemiilor şi a riscului biologic care include măsuri de carantinare, de izolare şi posibilitatea impunerii altor măsuri”

„În acest moment nu este discutat să se ia măsuri precum restricţii, dar, dacă se impune, vom putea să luăm măsuri zonale sau locale de restricţii pentru limitarea răspândirii virusului, mai ales dacă situaţia se agravează într-un anumit loc”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat îi îndemnă pe bucureşteni să respecte regulile. „Vom continua să vedem o răspândire la nivelul Capitalei”

„Totul va depinde de noi! Purtăm mască, distanţare, respectăm regulile. Evităm să ajungem într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat. Nu facem acest lucru, vom ajunge într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat.

Vedem că în ultima perioadă vorbim de cazuri noi care apar 70-80 pe zi. Vorbim de cazuri noi. În Capitală există o răspândire comunitară. Acest lucru nu îl spun eu, îl spun colegii de la INSP

Cetăţenii Capitalei trebuie să înţeleagă că dacă nu respectă regulile de distanţare şi dacă nu folosesc masca, aşa cum este recomandat, în orice spaţiu închis când sunt cu alte persoane care nu stau cu ei în casă, vom avea atunci probleme foarte serioase şi vom continua să vedem o răspândire la nivelul Capitalei”, a declarat Raed Arafat la România TV.

Vama Veche ar putea fi carantinată. „Este posibil să luăm măsuri locale de restricţie”

Întrebat dacă este posibilă carantinarea staţiunii Vama Veche, dr. Arafat a explicat că nu s-a discutat acest lucru, însă „este posibil ca în urma analizelor să luăm decizii zonale”.

„Deciziile nu se iau de doctorul Arafat, nici de miniştri, nici de premier numai pentru că aşa credem că e bine.

Dacă sunt analize care arată că trebuie să fie luate anumite măsuri, atunci aceste analize pot să stea la baza oricăror decizii şi ordine.

Noi urmărim zonele care au peste 3 la mie din populaţie. Aici vorbim de localităţile mici, dar trebuie să ne uităm şi la riscuri. Unde se ia acest virus?. Unde nu se respectă reguli?

Dacă vedem că nu merge şi nu este respectată legea, este posibil ca în urma analizelor realizate de specialiştii epidemiologi să ajungem să luăm măsuri zonale sau locale de restricţie. Acest lucru este foarte probabil”, a explicat dr. Arafat.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 19 IULIE. 767 de noi cazuri de infectare raportate în ultimele 24 de ore