Rafila, acuzat de USR că dă 21 de milioane de euro pentru un contract de consultanță cu OMS, organizația unde a avut un rol executiv. Reacția Ministerului Sănătății

USR îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că a semnat un contract pentru consultanță cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cheltuind o sumă de 21 de milioane de euro. Rafila a făcut parte din Consiliul Executiv al OMS până în 2021.

17 aug. 2022, 16:04
Rafila, acuzat de USR că dă 21 de milioane de euro pentru un contract de consultanță cu OMS, organizația unde a avut un rol executiv. Reacția Ministerului Sănătății

”Luni la rând, reprezentanţii PSD au reclamat, cu maximă vehemenţă, costurile de consultanţă din PNRR, deşi era evident că statul român nu are experţi în construirea de spitale mari şi în digitalizarea Sănătăţii. Ajuns la putere, ipocrit ca întotdeauna, PSD nu a folosit experţii pe care îi tot invoca prin studiourile tv. În schimb, ministrul Alexandru Rafila a semnat un contract pentru consultanţă, de 21 de milioane de euro, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), organizaţie din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021”, spune USR în comunicat.

„În luna mai, pe şest, ca hoţul, cel care se visează preşedintele României, fost şef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanţă, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriaşă: 21 de milioane de euro. Bani direcţionaţi discreţionar, pentru asistenţă tehnică (consultanţă), către organizaţia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenţia Naţională de Integritate şi la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătăţii”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Banii pentru consultanță ar urma să fie împărțiți astfel:

  • 5,38 milioane de euro pentru digitalizare
  • 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate şi resurse umane
  • 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate.

USR a mai transmis că ”în condiţiile în care suma prevăzută în PNRR pentru asistenţă tehnică la Management servicii sănătate este considerabil mai mică decât suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro, cum este neclar şi dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei primei tranşe de bani”.

”Clar, însă, este rolul pe care l-a avut Alexandru Rafila la OMS. Din 2014 până în 2018, a fost reprezentantul României la OMS, iar din 2018 până în 2021, a fost membru în Comitetul permanent al Biroului Regional al OMS pentru Europa şi membru în boardul executiv al OMS”, se mai arată în document.

„Cine din Guvernul României a aprobat golănia lui Rafila cu OMS? În ordinea numerelor de pe tricou, conform semnăturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi geniul Justiţiei din România, Cătălin Predoiu. Ca primarul a semnat şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Iată cum, în linişte deplină, aşa cum îi place preşedintelui Iohannis, ministrul Rafila a dat un tun de 21 de milioane de euro consultanţă pe PNRR către prietenii de la OMS”, mai completat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

USR a mai explicat că Alexandru Rafila poate renunța în orice moment la acest contract de consultanță, iar în acel moment banii vor rămâne economii la buget.

Ministerul Sănătății explică colaborarea cu OMS în vederea implementării PNRR

În acest context, Ministerul Sănătății a făcut o serie de precizări referitoare al colaborarea instituției cu OMS în vederea implementării PNRR. „În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Componentele C12 – Sănătate şi C7.I3 – Digitalizare), aprobat prin decizia de punere în aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme şi investiţii sunt responsabili de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenţei tehnice furnizate de organizaţii şi instituţii internaţionale, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială. Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistenţă tehnică a fost prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană”, arată comunicatul de presă al MS.

Ministerul Sănătății a efectuat, în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, consultări cu organizațiile şi instituţiile internaţionale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Astfel , OMS și-a asumat integral furnizarea de asistenţă tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 şi Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.

În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii şi semnării contractului pentru asistenţă tehnică dintre Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022.

Citește și EXCLUSIV Alertă după avertismentul ministrului Sănătăţii. De ce le cere Alexandru Rafila românilor să ia de urgenţă pastilele de iodură de potasiu: „Se iau maximum două pastile”

Citește și Ministerul Sănătăţii vine cu precizări referitoare la administrarea pastilelor de iod după ce ministrul Rafila a panicat populaţia: „Distribuirea pastilelor se face NUMAI în caz de expunere la un incident nuclear”