Rafila: Dacă există suspiciunea că cineva a consumat droguri și e la volan, trebuie să îl împiedici să mai conducă mașina

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a analizat miercuri seară tragedia de la 2 Mai şi cazul incredibil de la maternitatea din Botoşani.

23 aug. 2023, 22:19
Rafila: Dacă există suspiciunea că cineva a consumat droguri și e la volan, trebuie să îl împiedici să mai conducă mașina
Alexandru Rafila anunță o creștere a numărului de medici în România

Alexandru Rafila a vorbit miercuri seara, despre tragedia de la 2 Mai, unde un tânăr drogat a ucis cu mașina doi tineri, și despre felul în care polițiștii ar putea să acționeze atunci când suspectează un șofer că a băut sau a consumat droguri. „Anul trecut am semnat împreună cu domnul ministru Bode un ordin comun care permite poliției să utilizeze laboratoarele centrelor sau institutelor de medicină legală, atunci când există suspiciuni. Poți să nu ai un analizor la îndemână, dar poți să apelezi la această metodă”, a spus ministrul Sănătății. „Dacă există o suspiciune că cineva a consumat droguri și e la volan, trebuie să îl împiedici să mai conducă mașina”, a subliniat Rafila.

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cataloghează drept ”corectă” decizia autorităţilor judeţene din Botoşani de a-l schimba din funcţie pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” în urma decesului tinerei de 25 de ani lăsată fără asistenţă medicală timp de şapte ore, el spunând că atitudinea cadrelor medicale din Botoşani este ”de neînţeles”.

EXCLUSIV| Tatăl Robertei, tânăra ucisă de beizadeaua drogată în 2 Mai, batjocorit de poliție. ”Știți programul nostru se cam termină, oricum veniți mâine”

”Este o decizie corectă, din punctul meu de vedere, pentru că, chiar dacă managerul nu era medic, există responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale şi pot să vă spun că sunt foarte multe spitale în România care sunt conduse de manageri medici sau oameni de cu totul alte profesiuni şi sunt bine conduse, asistenţa medicală este neîntreruptă şi este acordată la un standard bun de calitate”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri seară, la Digi 24.

El a spus că, în opinia sa, este ”de neînţeles” faptul că medicii de la Botoşani nu au intervenit în cazul tinerei care tocmai pierduse sarcina.

”Până la urmă, nu are importanţă în subordinea cui este spitalul, important este să existe o implicare directă şi o cunoaştere a problematicii medicale a spitalului. Dacă nu eşti de specialitate poţi să lucrezi foarte bine cu directorul medical, însă acolo, la Botoşani, cred că au fost mai multe probleme, ştiu că au existat, în perioada nu foarte îndepărtată, proteste ale personalului medical legat de acordarea unor sporuri, cred că acum o lună sau două luni. Ulterior am văzut şi o poziţie a unui medic care ocupa sau ocupă un post de şef de secţie care menţionează că este normal ca medicii să doarmă în cursul gărzilor. Medicii pot să se odihnească, şi e normal să se odihnească în cursul gărzilor atunci când nu au urgenţe medicale. Prezenţa unei femei gravide, cu sarcină oprită din evoluţie – şi s-a constatat acest lucru încă de la internare – şi neintervenţia sau măcar vizitarea acelei femei în intervalul de şapte ore, mie mi se pare de neînţeles”, a precizat ministrul.

Caz șocant la Târgu Jiu! Gravidă operată de hernie, după ce medicii nu și-au dat seama că este însărcinată în 9 luni
De asemenea, întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea din Botoşani se poate repeta în alte spitale, ministrul a răspuns: ”Aş fi nesincer cu dumneavoastră să vă spun că nu se poate întâmpla”, subliniind că este importantă conştiinţa profesională a fiecăruia dintre medici, dar şi măsurile administrative care ”pot să rărească aceste fenomene”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că statisticile realizate la nivelul ministerului arată că, anul trecut, spitalele de psihiatrie au primit peste 1.700 de cazuri considerate urgenţe medicale din cauza consumului de droguri. Rafila este de părere că numărul real al celor care au avut nevoie de asistenţă este mai mare, dar că aceştia sunt reticenţi şi nu merg la medic din cauză că legislaţia românească incriminează consumul de droguri. Rafila consideră că singurele cazuri în care trebuie încurajat consumul de opioide sunt cazurile medicale „serioase”, cum sunt bolnavii de cancer care suferă.

„E clar că, dacă există o suspiciune că cineva a consumat droguri și conduce mașina, trebuie să îl împiedici să mai conducă mașina. Știți bine, că dacă te surprinde Poliția că ai băut și ești la volan, nu mai ai voie să continui drumul. Cu atât mai mult pentru droguri, la care efectele pot să fie chiar mai periculoase decât cele pe care le produce alcoolul, sigur depinde mult și de cantitatea de alcool, sau de cantitatea de droguri.

Noi, din punctul ăsta de vedere am venit în sprijinul MAI. Anul trecut am semnat împreună cu domnul ministru Bode un ordin comun care permite poliției să utilizeze laboratoarele centrelor sau institutelor de medicină legală, acolo unde există suspiciuni. Poți să nu ai un analizor la îndemână, dar poți să apelezi la această metodă”, a spus Alexandru Rafila.