Rafila, despre închiderea școlilor din toamnă: „Ministrul Educației nu e dispus să ia măsuri care să pună în pericol învățământul și dezvoltarea copiilor”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi declarații cu privire la reintroducerea restricțiilor anti-Covid care au fost impuse și în valurile precedente.

02 aug. 2022, 21:33
Rafila, despre închiderea școlilor din toamnă: „Ministrul Educației nu e dispus să ia măsuri care să pună în pericol învățământul și dezvoltarea copiilor”

Întrebat dacă urmează ca purtarea măștii de protecție să devină iar obligatorie, Alexandru Rafila a spus că „Eu nu sunt un om ipocrit. Întotdeauna am fost sincer și am fost direct în opinii și vreau să fiu și realist, să înțeleg dacă introduci o restricție, când o introduci, de ce o introduci şi mai ales dacă este aplicabilă”.

„Dacă produci efectul dorit și dacă consecințele introducerii unor restricții nu sunt dramatice pentru populația dintr-o țară sau pentru o grupă de populație, gândiți-vă la închiderea prelungită a școlilor. Nu e o acuză, ci o chestie de asumare. Eu cred că a fost o dramă pentru copiii din această țară, pentru că nu numai că nu au putut să dobândească cunoștințele necesare, dar ei au fost foarte mult afectați emoțional, dezvoltarea lor fizică și psihică a fost afectată și lucrul ăsta o să-l vedem în timp. Nimeni nu am auzit în să aibă o discuție, măcar o asumare a unor decizii care, sigur, la momentul acela poate au fost considerate potrivite, dar viața și exemplele din alte țări au demonstrat că n-au fost cele mai bune decizii. N-am auzit această discuție și asta nu e o scuză. Eu cred că e o chestie de responsabilitate și de asumare și trebuie să fie o chestie naturală atunci când suntem în poziția de a decide pentru viețile concetățenilor noștri”, a mai spus ministrul la Antena3.

Alexandru Rafila a vorbit și despre programul școlilor începând din toamnă, în contextul noului val de Covid. Întrebat dacă unitățile de învățământ vor avea program normal, ministrul a explicat: „Este așteptarea noastră, ca autorități de sănătate publică. Sigur, aici lucrăm îndeaproape cu Ministerul Educației, e normal să fie așa. Este bine că la conducerea Ministerului Educației este un om care a înțeles acest lucru și care nu este dispus să ia măsuri care să pună în pericol, cum vă spuneam, nu numai învățământul, ci și dezvoltarea copiilor. Mai mult, schimbarea modului de control, dacă vreți, sau de monitorizare a evoluției pandemiei, de la număr de cazuri, zone roșii, , galbene, verzi și așa mai departe. Monitorizarea strictă a numărului de paturi ocupate, evaluarea capacității sistemului de a oferi asistență medicală a dus la o schimbare radicală inclusiv în acest domeniu”.

Citește și Alexandru Rafila prevestește noile restricții anti-Covid! Ce îi așteaptă pe români din septembrie: „Vom folosi masca în mijloacele de transport în comun”

În momentul de față nu se impun măsuri de restricție, însă Rafila a venit din nou cu o serie de recomandări pentru români.

„Am recomandat cu tărie utilizarea măștii în interior și mijloacele de transport în comun. Mijloacele de transport în comun sunt, poate, principalul loc unde se transmite această boală.  Cred că obligativitatea măștii, mai ales în acest sezon deosebit de cald, este dificil de implementat și oamenii, chiar dacă ar purta mască, ar purta-o incorect. Cred că e mai degrabă utilă o recomandare și o exemplificare personală.

Să dăm exemplu personal ca atunci când suntem în spații interioare aglomerate sau mijloace transport, utilizăm masca și atunci mulți dintre concetățenii noștri se vor conforma. Chiar am văzut oameni care au fost poate reticenți în trecut în ceea ce privește utilizarea măștii și au spus: de data aceasta voi folosi masca pentru că nu este obligație, este o recomandare și îmi dau seama că este o barieră împotriva transmiterii bolii. E o atitudine corectă și care cred că dacă este replicată de un număr  cât mai mare de oameni, cred că are și un efect categoric benefic”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Citește și Alexandru Rafila aruncă bomba despre vaccinul anti-Covid: Există dovezi științifice că nu mai oprește transmiterea