Rafila, despre vaccinul contra coronavirus: „Există peste 100 de vaccinuri”

Alexandru Rafila a vorbit într-o conferinţă LIVE pe pagina de Facebook HotNews, despre ce anume se ştie şi ce nu se ştie despre coronavirus în momentul actual. 

RomaniaTV.net
29 iun. 2020, 09:02
Rafila, despre vaccinul contra coronavirus: „Există peste 100 de vaccinuri”

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a precizat că până acum ştim metodele de diagnostic molecular şi că formula terapeutică ideală nu există. 

Citeşte şi: Alexandru Rafila despre valul doi: „A început să se manifeste la jumătatea lunii iunie”

„Știm metodele de diagnostic molecular, care permit răspuns adecvat dacă avem testare așa cum trebuie. Formula terapeutică ideală nu există, din pacate, în acest moment. Există peste 100 de vaccinuri candidat, dar cu siguranță vom mai avea de așteptat până când un vaccin va fi și disponibil. Sperăm să avem și noi inteligența să ne asociem unor formule care să ne permită accesul la un vaccin. Întâi trebuie aprobat de o autoritate competentă, rămâne să vedem ce formulă, cum se administrează și câte doze. Disponilbilitatea lui în România depinde și de capacitatea noastră de a adera la diferite formule, la programe de dezvoltare. Orice țară din UE poate adera. Important e sa participăm și efectiv la aceste programe de dezvoltare .Nu am informații, nu cred ca s-a fi concretizat vreun demers al autorităților legat de accesul la acest vaccin când va exista”, a declarat Alexandru Rafila. 

De asemenea, legat de testele de COVID-19, Alexandru rafila a adpugat că România are o capacitate de 11-13.000 de teste zilnic.

„Acest număr de persoane testate nu sunt după un plan, sunt persoane care întrunesc definițiile și recomandările INSP pentru testare, categoriile de persoane, plus pacienții cu simptome, cadre medicale. Astea sunt testele care se trimit din teritoriu la rețeaua de laboratoare incluse în program de Ministerul Sănătății. Dar se fac testări și la laboratoare de bună calitate care nu sunt incluse în acest program al MS, în timp ce laboratoare mai puțin experimentate fac parte din acest program.

Testele serologice – se pot folosi pt diagnostic sau dacă vrem să vedem dacă o persoană a trecut prin boală. Acești anticorpi nu pot fi detectați cantitativ, ci doar prezența lor. Câte persoane au fost testate? 26.000 de pacienți diagnosticați, presupunem o medie de 4-5 teste la fiecare pacient. Cred că ne apropiem de jumătate de milion de persoane testate”, a adăugat Rafila.