Război în Ucraina. „Rusia îşi va continua ofensiva până când îşi va atinge obiectivele”. Şoigu anunţă ţinte în Kiev şi cere depunerea armelor

Rusia îşi va continua ofensiva în Ucraina până când îşi va atinge obiectivele, anunţă marţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, care acuză din nou armata ucraineană că foloseşte civili ucraineni ca ”scuturi umane”, relatează AFP.

01 mart. 2022, 15:15
Război în Ucraina. „Rusia îşi va continua ofensiva până când îşi va atinge obiectivele”. Şoigu anunţă ţinte în Kiev şi cere depunerea armelor

Război în Ucraina. Rusia nu cedează presiunilor internaţionale şi anunţă că va continua invazia. ”Forţele armate ale Federaţiei ruse vor continua operaţiunea militară specială până când obiectivele stabilitae vor fi atinse”, anunţă în direct la televiziune Şoigu.

Rusia va lovi la Kiev locaţii aparţinând serviciului de securitate al Ucrainei şi unei unităţi de operaţiuni speciale, a avertizat marţi Ministerul Apărării rus, potrivit agenţiilor TASS şi RIA, citate de Reuters.

Obiectivul raidurilor este de a preveni ”atacuri informaţionale” la adresa Rusiei, adaugă ministerul rus, îndemnându-i pe cei aflaţi în apropierea respectivelor locaţii să părăsească zona.

Volodimir Zelenski, discurs fulminant în Parlamentul European după ce cererea de intrare în UE a fost admisă: „Cred că dreptul nostru este să fim egali. Sunt mii de oameni ucişi”

Ministrul rus al Apărării evocă ”demilitarizarea” şi ”denazificarea” Ucrainei. Armata rusă ”nu ocupă Ucraina”, respinge el şi acuză Occidentul că ”înceracă să folosească poporul ucrainean” împotriva Moscovei. În pofida faptului că numărul victimelor cvile în Ucrana creşte. Şoigu neagă că forţele ruse vizează infrastructuri civile sau locuinţe.

Şoigu acuză forţele ucrainene că folosesc civili ca scut, pentru a se apăra de atacuri ruse. ”Lansatoare de rachete mutiple şi mortiere de calibru mare sunt instalate în curţi ale unor imobile, în apropiere de şcoli şi de grădiniţe de copii”, acuză Şoigu.

Preşedintele rus Vladimr Putin a lansat aceleaşi acuzaţii, alimentând astfel temeri cu privire la o multiplicare a atacurilor vizând zone urbane.

Kremlinul: Dacă Zelenski va da ordin ca armata să depună armele, nu vor mai fi victime

Kremlinul a declarat marţi că, dacă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar da ordin trupelor ţării sale să depună armele, „nu ar mai exista victime” în Ucraina, relatează EFE.

„El poate da ordin ca armele să fie depuse, atunci nu vor mai fi victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în timpul conferinţei sale de presă zilnice.

Moscova îl consideră pe Zelenski ca preşedinte legitim al Ucrainei, a afirmat Peskov, în pofida faptului că preşedintele Vladimir Putin chemase vineri armata ucraineană „să preia puterea în propriile mâini” şi să-i înlăture de la putere pe Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept „neonazişti şi drogaţi”, conform AFP.

Pentru moment nu este programată niciun fel de discuţie telefonică între Putin şi Zelenski, a precizat Peskov, care a mai spus că, deocamdată, este „prematur” să se facă o evaluare a rezultatului primelor negocieri între părţi, care au avut loc cu o zi înainte la graniţa belaruso-ucraineană.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a comentat şi despre avalanşa de sancţiuni pe care ţările occidentale a impus-o unor persoane şi companii ruse ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, el minimalizând importanţa restricţiilor.

„Posibil, ei cred că prin sancţiuni ne vor face să ne schimbăm poziţia. Dar este clar că nu e nimic de discutat aici, nimeni nu-şi va schimba în consecinţă poziţia”, a spus Peskov, unul dintre oficialii la nivel înalt de la Moscova sancţionaţi de Occident.

Şedinţă CSAT după invazia din Ucraina. Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu Joe Biden. Declaraţiile lui Klaus Iohannis VIDEO

„Dacă vor să pedepsească pe cineva, nu au decât să o facă”, întrucât persoanele vizate de restricţii nu au „nici bunuri, nici conturi” în Occident, a spus Peskov. „Nu sunt afectat” de sancţiuni, a insistat el când a fost întrebat dacă măsura, dispusă la adresa sa de mai multe ţări, a avut un impact asupra vieţii sale de zi cu zi.