Stoltenberg anunţă că va fi apărat fiecare cm de teritoriu: „Pentru prima oară în istorie, desfășurăm Forța de Reacție a NATO”

Forța de Reacție NATO a fost creată în 2003 și poate avea și până la 40.000 de soldați. Prima ei misiunea va fi în România.

01 mart. 2022, 14:35
Stoltenberg anunţă că va fi apărat fiecare cm de teritoriu: „Pentru prima oară în istorie, desfășurăm Forța de Reacție a NATO”

Forța de Reacție a NATO este trimisă, pentru prima oară în istorie, în misiunea sa principală, consolidarea apărării Alianței. Primele elemente ale acestei forțe sosesc azi în România.

Volodimir Zelenski, discurs fulminant în Parlamentul European după ce cererea de intrare în UE a fost admisă: „Cred că dreptul nostru este să fim egali. Sunt mii de oameni ucişi”
„Astăzi, pentru prima oară în istoria noastră, desfășurăm Forța de Reacție a NATO. Astăzi, soldații francezi ajung în România, ca elementele de avangardă ale acestei forțe”, a spus Stoltenberg într-o conferință de presă.

„Angajamentul nostru față de articolul 5, clauza noastră de apărare colectivă, este ferm. Vom proteja și apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a continuat el.

Atac cu rachete asupra unei baze militare ucrainene, la 15 kilometri de graniţa cu România
Forța de Reacție NATO a fost creată în 2003 și poate avea și până la 40.000 de soldați.

„NATO este o Alianță defensivă. Nu căutăm un conflict cu Rusia. Rusia trebuie să oprească imediat războiul, să-și retragă toate forțele din Ucraina și să se angajeze cu bună-credință în eforturile diplomatice”, a mai spus Stoltenberg.

Marea Britanie respinge apelul lui Volodimir Zelenski de a impune o zonă de excludere aeriană în Ucraina, fiindcă „respectarea sa ar însemna doborârea avioanelor ruseşti”

Viceprim-ministrul Marii Britanii, Dominic Raab, a respins încă o dată solicitările Ucrainei ca NATO să impună o zonă de excludere în spaţiul aerian al Ucrainei, afirmând că ar risca să extindă războiul peste graniţele statului ucrainean, plasând alianţa militară în conflict direct cu forţele ruse, potrivit The Associated Press.

Dominic Raab a declarat, marţi, pentru Sky News că Marea Britanie face eforturi să îl convingă pe Vladimir Putin să îşi schimbe poziţia.

Astfel, Marea Britanie colaborează cu alte state pentru amplificarea sancţiunilor şi pentru a investiga crimele de război din timpul conflictului. „Nu vom impune o zonă de excludere a zborului pentru că ne-ar pune într-o poziţie în care ar trebui să asigurăm respectarea sa prin doborârea avioanelor ruseşti”, a spus Raab, într-un interviu pentru Sky.

Declaraţiile au venit după ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a solicitat NATO să impună o zonă de excludere totală a zborului pentru avioanele, elicopterele şi rachetele ruseşti.

Ministerul Apărării al Regatului Unit a anunţat, marţi, că Rusia nu a reuşit să câştige controlul asupra spaţiului aerian din Ucraina. Aşadar, Rusia a fost nevoită să apeleze la operaţiuni de noapte pentru a-şi reduce pierderile. Forţele ruse „au făcut puţine progrese” în avansarea spre capitală, Kiev, în ultimele 24 de ore, probabil din cauza dificultăţilor logistice, a spus ministerul.