Raiffeisen Bank România le-a închis conturile mai multor cetățeni ruși rezidenți, printre care 2 foști șefi Mechel, anunță profit.ro.
În iulie 2023, cei patru clienți ruși au primit de la Raiffeisen Bank România notificări de denunțare unilaterală a contractelor lor de cont curent cu banca, într-un moment în care grupul-mamă austriac se confrunta cu presiuni din partea Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a ieși de pe piața din Rusia, unde Raiffeisen era cea mai mare instituție de credit occidentală, după agresiunea militară a Moscovei împotriva Ucrainei.
″(…) pentru fiecare reclamant în parte, au fost închise toate conturile bancare, cardurile de debit și depozitele bancare deținute de reclamanți, respectiv au fost sistate serviciile de internet banking (…). (…) serviciile bancare oferite de pârâtă reclamanților erau servicii obișnuite — cont curent, card de debit și depozit bancar, servicii în lipsa cărora reclamanții se află în imposibilitate de a încasa drepturile salariale care li se cuvin, iar aceasta cu atât mai mult cu cât conduita pârâtei a condus inclusiv la refuzul altor unități bancare de a furniza servicii reclamanților (în concret — refuzul de a le deschide cont bancar)″, se arată în documentele procesului intentat de cei 4 împotriva băncii, analizate de Profit.ro.
Citește și: UniCredit va folosi Google Cloud ca platformă nouă pentru dezvoltările sale în AI
Rezilierile au fost efectuate în baza clauzei din contracte care stipulează că Raiffeisen este îndreptățită să rezilieze înțelegerile de plin drept, fără punere în întârziere și fără intervenția instanțelor de judecată, în cazul în care clientul nu respectă prevederile legale în vigoare, normele de lucru ale băncii sau condițiile de funcționare ale contului.
Cetățenii ruși s-au adresat instanței, iar Judecătoria Sectorului 1 București a anulat în primă instanță notificările de reziliere și a decis repunerea părților în situația anterioară. Instanța a rețiunt că nu s-a făcut referire în concret la dispozițiile legale încălcate de reclamanții-pârâți, la ce norme de lucru sau condiții de funcționare au fost încălcate de către aceștia. Instanța a reținut că pârâta-reclamantă nu a depus niciun înscris din care să reiasă că a realizat anumite verificări și a constat că reclamanții-pârâți, în calitate de clienți ai băncii, nu respectă prevederile legale în vigoare, normele de lucru ale Băncii sau condițiile de funcționare ale Contului″.