Raiffeisen şi BCR dezmint acuzaţiile cancelarului austriac Karl Nehammer. „Nu s-au făcut presiuni asupra noastră”

Raiffeisen şi BCR, cele două mari bănci din România cu capital austriac, au reacţionat după ce cancelarul austriac Karl Nehammer a acuzat presiuni ale autorităţilor de la Bucureşti asupra unor companii din Austria.

09 dec. 2022, 21:39
Raiffeisen şi BCR dezmint acuzaţiile cancelarului austriac Karl Nehammer. „Nu s-au făcut presiuni asupra noastră”
Raiffeisen şi BCR dezmint acuzaţiile cancelarului austriac Karl Nehammer

Raiffeisen şi BCR dezmint acuzaţiile cancelarului austriac Karl Nehammer. Conducerea Raiffeisen Bank România a afirmat, într-un comunicat, că autorităţile române „nu au făcut presiuni asupra noastră şi vom continua să susţinem demersurile pentru aderarea României la spaţiul Schengen”: „Raiffeisen Bank confirmă fără echivoc declaraţia făcută de BCR şi subliniază că nu s-au făcut presiuni din partea autorităţilor nici asupra sa”. Zdenek Romanek, preşedintele & CEO Raiffeisen Bank România, a precizat: „Susţinem pe deplin aderarea României la spaţiul Schengen şi vom continua să sprijinim demersurile autorităţilor pentru realizarea acestui deziderat”.

Citeşte şi: Protest masiv la Ambasada Austriei. Mii de oameni vor ieși în stradă vineri, după ce aderarea României la Schengen a fost respinsă

Anterior, şi reprezentanţii BCR, deținută de banca austriacă Erste, au declarat că „nu s-au efectuat niciun fel de presiuni asupra Băncii Comerciale Române şi nu avem cunoştinţă de astfel de cazuri”.

Citeşte şi: Bulgaria a găsit vinovatul pentru votul negativ al Olandei pe Schengen. „E din cauza porturilor grecești”

Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus în ședința Popularilor Europeni că firmele austriece sunt „maltratate” în România, au declarat surse participante la discuții. Acesta a invocat problema migrației printre motivele neacceptării României în Schengen, dar a vorbit și despre situația companiilor care au activitate în țara noastră. Nehammer spune că i-au comunicat directori de companii anumite „presiuni” și că are dovezi pe care le va înainta și Comisiei Europene. În România activează mari companii austriece din domeniul bancar, al asigurărilor, pe piața carburanților sau pe piața lemnului.