Protest masiv la Ambasada Austriei. Mii de oameni vor ieși în stradă vineri, după ce aderarea României la Schengen a fost respinsă

Mii de români sunt așteptați vineri, 9 decembrie, să protesteze în fața Ambasadei Austriei de la București. Joi, micul stat european a votat împotriva aderării țării noastre la Spațiul Schengen. 

08 dec. 2022, 17:27
Protest masiv la Ambasada Austriei. Mii de oameni vor ieși în stradă vineri, după ce aderarea României la Schengen a fost respinsă

Printre organizatorii protestului se numără George Simion, președintele parlamentar AUR.

Politicienii români au transmis mesaje belicoase în cascadă, în urma votului negativ primit de România din partea Austriei. Printre liderii politici care au reacționat rapid s-a numărat George Simion, șeful partidului la care a aderat și Mugur Mihăescu, AUR.

Deputatul a criticat decizia austriecilor, dar și modul în care politicienii de la Palatul Victoria au tratat obiectivul aderării. Astfel, în opinia lui George Simion, vinovat pentru umilința României este și Guvernul PSD + PNL + UDMR, căruia politicianul conservator i-a cerut demisia.

„Este un eșec al actualui Guvern de la București și al președintelui Klaus Iohannis. Solicităm demisia întregului Cabinet Ciucă, este un eșec răsunător pentru întreaga diplomație românească condusă de Klaus Iohannis și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. E semnul că acest Guvern nu poate livra nimic, nu poate asigura bunăstarea românilor, nu poate face pentru România ceea ce declară că fac”, a transmis George Simion.

 

România se revoltă după ce a fost umilită încă o dată de Austria, pe tema „Schengen”

 

Societatea civilă s-a mobilizat în social media. Printre cele mai vocale persoane publice se numără celebrul actor Mugur Mihăescu. De asemenea, România TV a realizat un articol în care a întocmit lista companiilor austriece cu activitate pe teritoriul României.

Principalele domenii în care Austria a investit în România sunt industria extractivă şi prelucră­toare, sistemul bancar, intermedieri financiare şi asigurări, energie electrică, termică şi gaze, construcţii şi comerţ.

Austria este şi unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, aspect punctat luni de antreprenorii români, printr-un mesaj-manifest transmis de afaceriștii autohtoni, organizați în cadrul Romanian Business Leaders.

„(…) Ce ne unește cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce: în jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro; schimburile economice dintre România și Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde și import 2,8 miliarde; investițiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiții directe și peste 8.000 de societăți cu capital austriac. Și atunci care e supărarea Austriei, de ce nu ne vrea în Schengen?”, a declarat Dragoș Petrescu, celebrul afacerist de la „Imperiul Leilor”, implicat în mai multe business-uri, cel mai cunoscut fiind City Grill.