Bulgaria a găsit vinovatul pentru votul negativ al Olandei pe Schengen. „E din cauza porturilor grecești”

Presa de la Sofia a comentat votul de respingere primit de Bulgaria pe aderarea la Schengen, considerând că motivul principal este protejarea portului Rotterdam. Dacă Bulgaria ar fi intrat în Schengen, mărfurile din emisfera estică ar fi ajuns în Europa de Vest prin porturile greceşti Pireu şi Salonic, caz în care Olanda ar fi avut de suferit!

09 dec. 2022, 17:37
Bulgaria a găsit vinovatul pentru votul negativ al Olandei pe Schengen. „E din cauza porturilor grecești”
Bulgaria a găsit vinovatul pentru votul negativ al Olandei pe Schengen. "E din cauza porturilor grecești"

Bulgaria a găsit vinovatul pentru votul negativ al Olandei pe Schengen. Conform unei analite Trud, citată de Rador, Grecia, cu porturile Pireu și Salonic, este o țară-cheie pentru transportul maritim din Europa de Sud, fiind cel mai apropiat punct de intrare pe apă în Europa din Orientul Mijlociu și Asia. Olanda este importantă datorită portului de la Rotterdam, o poartă către și dinspre Europa. Cele mai multe mărfuri intră prin Rotterdam, inclusiv din Orientul Îndepărtat și SUA, prin Rotterdam ies cele mai multe mărfuri ale producătorilor europeni, care exportă utilaje, mașini și echipamente, cel mai adesea prin portul olandez, de unde mărfurile industriei germane, franceze și austriece își găsesc o desfacere pe piețele internaționale. Prin urmare, Austria este deosebit de favorizată de Rotterdam, din cauza conexiunii directe pe apă de-a lungul Dunării, mai menționează sursa citată.

Citeşte şi: Respingerea aderării României la Schengen îi bucură pe ruşi. Imaginea batjocoritoare postată de un apropiat al liderului de la Kremlin

Pireu şi Salonic, concurenţă pentru Rotterdam

În schimb, Grecia este în mod tradițional o țară maritimă cu o flotă imensă și experiență maritimă. În al doilea rând, Pireu și Salonic sunt situate într-o locație – cheie care este ușor și rapid accesată prin Suez din tot Orientul Mijlociu și Asia. În al treilea rând, ambele porturi sunt mari, au dotări, experiență, adâncimea necesară etc. În al patrulea rând, clima Greciei permite operarea pe tot parcursul anului fără întrerupere a oricărui tip de încărcătură. În al cincilea rând, și cel mai important, dacă Bulgaria se află în Schengen, atunci mărfurile din întreaga emisferă estică vor putea intra în Grecia și apoi se vor putea bucura de liberă circulație către Europa de Vest.

Cu Bulgaria în afara Schengen, camioanele pentru Europa de Vest vor trebui să stea zile întregi în vămile de la Kulata, Vidin şi Nădlac! Orice timp pierdut astfel este costisitor pentru transportator. Aici avem în vedere salariile și cheltuielile pentru un șofer care nu aduce un plus de valoare călătorind, dar costă să stea într-un singur loc. Aceasta este o întârziere în livrarea comenzii. Acesta este un timp în care camionul nu aduce bani, iar leasingul merge. Extrapolăm acest lucru la milioane de containere (Rotterdam operează peste 15 milioane pe an) și vom vedea că, fără Bulgaria și România în Schengen, porturile grecești pur și simplu nu pot concura cu Rotterdam, mai scriu bulgarii.

Citeşte şi: Protest masiv la Ambasada Austriei. Mii de oameni vor ieși în stradă vineri, după ce aderarea României la Schengen a fost respinsă

Olanda şi-a văzut interesul

Dacă Bulgaria și România ar fi în Schengen, atunci totul se schimbă: mărfurile vin din China prin Canalul Suez, opresc în Pireu sau Salonic și sunt deja în Europa, la un cost similar cu întreaga călătorie pentru a ajunge la Rotterdam. Astfel, Olanda își vede interesul. Nu are niciun motiv să aibă o concurență în persoana Greciei prin deschiderea accesului porturilor grecești către Europa de Vest prin Bulgaria și România, au concluzionat bulgarii.