Raluca Prună: „Vom avea două penitenciare noi. Sunt chestiuni care se pot rezolva şi fără bani”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat joi, cu ocazia prezentării unui raport al Avocatului Poporului despre situația din penitenciare, că în acest domeniu se pot face și lucruri fără mulți bani, care țin de o bună administrare a banului public.
Iulian Tudor
17 dec. 2015, 12:12
Raluca Prună:

Dacă respectăm toate termenele legale vom avea două penitenciare noi de acum în patru ani și, am mai spus, chestiunea nu este în primul rând de infrastructură penitenciară, aceasta este o politică pe termen lung, care nu va răspunde neapărat concluziilor raportului Avocatului Poporului. Cred că, în afară de aceste măsuri pe termen lung, (…) putem lua măsuri care nu presupun niciun fel de impact bugetar, ci țin de o bună administrare a banului public„, a spus ministrul Justiției.

Raluca Prună a precizat că a vizitat penitenciare unde, prin grija directorului, a văzut că se pot face lucruri fără un buget mare, precum introducerea mai multor acțiuni ale ONG-urilor, care cu bani puțini sau chiar voluntar lucrează cu deținutul.

La doi de la intrarea celor două coduri în vigoare avem date statistice și acestea arată o scădere importantă a numărului de persoane care au intrat în custodia penitenciarelor. De exemplu, în 2013, măsura arestării preventive a fost dispusă în aproximativ 10.500 de cazuri, iar în 2014 avem 7.147. Evident, acest lucru se explică și prin introducerea metodei arestului la domiciliu„, a explicat Prună.

Ea a adăugat că, de la mijlocul lunii octombrie 2015, pentru prima dată, s-a produs o inversare a raportului dintre persoanele care execută o pedeapsă în penitenciar și cele care se află în supravegherea serviciilor de probațiune.

„În octombrie 2015, în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane, iar în sistemul penitenciar 28.313 persoane”, a precizat Raluca Prună.

Ea l-a felicitat pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru raportul întocmit, care dă o imagine unitară a sistemului penitenciar.

„Îmi pare foarte bine că s-a precizat că nu vorbim de o situație nouă, s-a spus că este o problemă veche de 20 de ani, eu nu cred că este de 20 de ani. Între 2000 și 2004 când am lucrat cu doamna ministru Stănoiu și a fost foarte generoasă și ne-a deschis ușa penitenciarelor și am putut vizita unul dintre acestea, eram la Delegația Comisiei Europene, și într-adevăr, situația în 2001, când am vizitat primul penitenciar, era dezastruoasă și nu mi-e frică să spun acest lucru”, a completat ministrul.

Raluca Prună s-a arătat încântată că o chestiune care nu era pe agenda publică a devenit una importantă și se vorbește despre ea.

„Felicit publicarea acestui raport și doresc să reamintesc că Ministerul Justiției a fost inițiatorul modificărilor legislative care au dat instituției Avocatului Poporului mecanismul prin care a putut realiza acest raport, nu numai pentru a răspunde unor cerințe internaționale, ci pentru a răspunde unor cerințe elementare ale drepturilor omului în țara noastră”, a susținut Prună.

Potrivit acesteia, toate aceste cerințe de infrastructură penitenciară trebuie privite într-un cadru mai larg. „Când venim și spunem că avem nevoie de sume impresionante de bani, trebuie să ne uităm la aceste lucruri într-un cadru mai larg. Cred că sunt chestiuni care se pot rezolva cu un buget, (…) dar sunt chestiuni care se pot rezolva și fără bani, sunt chestiuni de politică penală și de politică de rezolvare a infrastructurii, care sunt politici pe termen lung, (…) dar sunt și chestiuni care pot fi rezolvate printr-o administrare bună a penitenciarelor și aici este rolul fiecărui director de penitenciar să ia măsurile care se impun”, a concluzionat ministrul.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
Interzis pe balcon! Regulă pentru românii care care stau la bloc! Termenul este de 3 zile
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Au apărut crenvurștii Dubai. Prețul nu este mic deloc
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA