Raluca Prună: „Vom avea două penitenciare noi. Sunt chestiuni care se pot rezolva şi fără bani”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat joi, cu ocazia prezentării unui raport al Avocatului Poporului despre situația din penitenciare, că în acest domeniu se pot face și lucruri fără mulți bani, care țin de o bună administrare a banului public.
Iulian Tudor
17 dec. 2015, 12:12
Raluca Prună:

Dacă respectăm toate termenele legale vom avea două penitenciare noi de acum în patru ani și, am mai spus, chestiunea nu este în primul rând de infrastructură penitenciară, aceasta este o politică pe termen lung, care nu va răspunde neapărat concluziilor raportului Avocatului Poporului. Cred că, în afară de aceste măsuri pe termen lung, (…) putem lua măsuri care nu presupun niciun fel de impact bugetar, ci țin de o bună administrare a banului public„, a spus ministrul Justiției.

Raluca Prună a precizat că a vizitat penitenciare unde, prin grija directorului, a văzut că se pot face lucruri fără un buget mare, precum introducerea mai multor acțiuni ale ONG-urilor, care cu bani puțini sau chiar voluntar lucrează cu deținutul.

La doi de la intrarea celor două coduri în vigoare avem date statistice și acestea arată o scădere importantă a numărului de persoane care au intrat în custodia penitenciarelor. De exemplu, în 2013, măsura arestării preventive a fost dispusă în aproximativ 10.500 de cazuri, iar în 2014 avem 7.147. Evident, acest lucru se explică și prin introducerea metodei arestului la domiciliu„, a explicat Prună.

Ea a adăugat că, de la mijlocul lunii octombrie 2015, pentru prima dată, s-a produs o inversare a raportului dintre persoanele care execută o pedeapsă în penitenciar și cele care se află în supravegherea serviciilor de probațiune.

„În octombrie 2015, în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane, iar în sistemul penitenciar 28.313 persoane”, a precizat Raluca Prună.

Ea l-a felicitat pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru raportul întocmit, care dă o imagine unitară a sistemului penitenciar.

„Îmi pare foarte bine că s-a precizat că nu vorbim de o situație nouă, s-a spus că este o problemă veche de 20 de ani, eu nu cred că este de 20 de ani. Între 2000 și 2004 când am lucrat cu doamna ministru Stănoiu și a fost foarte generoasă și ne-a deschis ușa penitenciarelor și am putut vizita unul dintre acestea, eram la Delegația Comisiei Europene, și într-adevăr, situația în 2001, când am vizitat primul penitenciar, era dezastruoasă și nu mi-e frică să spun acest lucru”, a completat ministrul.

Raluca Prună s-a arătat încântată că o chestiune care nu era pe agenda publică a devenit una importantă și se vorbește despre ea.

„Felicit publicarea acestui raport și doresc să reamintesc că Ministerul Justiției a fost inițiatorul modificărilor legislative care au dat instituției Avocatului Poporului mecanismul prin care a putut realiza acest raport, nu numai pentru a răspunde unor cerințe internaționale, ci pentru a răspunde unor cerințe elementare ale drepturilor omului în țara noastră”, a susținut Prună.

Potrivit acesteia, toate aceste cerințe de infrastructură penitenciară trebuie privite într-un cadru mai larg. „Când venim și spunem că avem nevoie de sume impresionante de bani, trebuie să ne uităm la aceste lucruri într-un cadru mai larg. Cred că sunt chestiuni care se pot rezolva cu un buget, (…) dar sunt chestiuni care se pot rezolva și fără bani, sunt chestiuni de politică penală și de politică de rezolvare a infrastructurii, care sunt politici pe termen lung, (…) dar sunt și chestiuni care pot fi rezolvate printr-o administrare bună a penitenciarelor și aici este rolul fiecărui director de penitenciar să ia măsurile care se impun”, a concluzionat ministrul.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Capital.ro
Legea pe care o așteaptă TOATĂ ROMÂNIA. E la un pas de marele vot din Parlament
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Anunțul momentul pentru badantele care au lucrat în Italia! Cum pot ieși mai repede la pensie
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
La acești nativi vor trage banii în perioada următoare. Se anunță mari câștiguri
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Nu e o glumă! Stațiunea din România unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
O NOUĂ REGULĂ a fost decisă în România. Intră în vigoare de la 1 IULIE
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
FLORIN PIERSIC, ANUNȚ de pe PATUL de SPITAL! Marele actor a ținut să se afle de la el
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'