Raluca Turcan o contrazice pe Monica Anisie: Nu am discutat despre schimbarea declaraţiei pe proprie răspundere pentru şcoală

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că părinţii trebuie să fie responsabili în desfăşurarea procesului de începere a noului an şcolar pe 14 septembrie şi să declarare pe proprie răspundere dacă este sănătos copilul atunci când îl trimit la şcoală. Ea a adăugat că nu au fost discuţii în Guvern despre schimbarea acestei declaraţii.

RomaniaTV.net
22 aug. 2020, 10:58
Raluca Turcan o contrazice pe Monica Anisie: Nu am discutat despre schimbarea declaraţiei pe proprie răspundere pentru şcoală

AN ŞCOLAR 2020-2021. „Părinţii trebuie să fie solidari în desfăşurarea acestui proces de începere a anului şcolar şi de continuare a anului şcolar. Nu poţi să gestionezi doar la nivel de Minister al Educaţiei, doar la nivel de şcoală începerea anului şcolar fără să atragi părinţii. Părinţii trebuie să îşi verifice copiii în fiecare dimineaţă dacă nu au simptome, dacă nu au febră, dacă pot să îşi trimită copiii la şcoală, pentru că nu e vorba doar de sănătatea copilului lor, ci de sănătatea întregii comunităţi în care aceştia intră”, a afirmat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Sibiu.

Viceprim-ministrul a adăugat că părinţii trebuie să se responsabilizeze şi să declarare adevărul atunci când îşi trimit copiii la şcoală.

„Nu am discutat în momentul acesta schimbarea acestei declaraţii. Cert este că mesajul acesta este că părintele este la fel de responsabil aşa cum a fost şi în perioada de examene, aşa cum părintele a fost şi în perioada pandemiei, la fel trebuie să fie şi la începutul de an şcolar. Da, să declare pe proprie răspundere, dacă sunt conştienţi de faptul că atunci când îşi trimit copilul la şcoală, acesta trebuie să fie sănătos sau să nu aibă simptomatologie”, a conchis Turcan.

Referitor la subiect, ministrul Educaţiei, Monica Anisie a spus, joi, că declaraţia pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze la revenirea copiilor la şcoală, că ar trebui introdusă în text sintagma „după cum cunosc”, întrucât există posibilitatea ca părintele să greşească, să nu îşi dea seama că propriul copil este bolnav.

Turcan: Este imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii şi profesorii; vor fi măşti pentru situaţii de avarie

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că este imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii şi profesorii din România, dar vor exista în fiecare şcoală din ţară dezinfectanţi şi măşti pentru copiii din familii sărace sau care îşi uită masca acasă, şi, de asemenea, va fi asigurat accesul la apă şi canalizare.

„Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite din partea statului, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie, să spunem, îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

 

Potrivit acesteia, Guvernul va aloca 50 de milioane de euro autorităţilor locale, ca să achiziţioneze de aceşti bani, măşti şi dezinfectanţi pentru fiecare şcoală din ţară.

„În acelaşi timp, vom deconta 50 de milioane de euro autorităţilor publice locale şi inspectoratelor şcolare judeţene, pentru achiziţionarea de măşti şi dezinfectanţi necesare în şcoli, odată cu începutul de an şcolar. Această decizie de a deconta achiziţionarea acestor produse este în acord cu decizia privind descentralizarea, pe care am luat-o, inclusiv referitoare la alegerea scenariului pe care şcolile să meargă odată cu începutul anului şcolar şi permite o achiziţionare mult mai rapidă şi prezenţa acestor produse în şcoli. După cum aţi văzut în ghidul pe care l-am prezentat deja public, dorim ca masca să fie obligatorie începând cu învăţământul primar, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, ceea ce înseamnă că în fiecare şcoală este necesar să existe un stoc de măşti, astfel încât, dacă sunt copii din familii defavorizate, dacă îşi uită măscuţa acasă, să poată să primească din partea şcolii şi un produs de protecţie sanitară, cum este masca, dar să se şi dezinfecteze, aşa cum prevede acest regulament pus în dezbatere”, a precizat vicepremierul Raluca Turcan.

Raluca Turcan mai spune că toţi copiii vor beneficia de toalete în instituţiile de învăţământ din ţară, chiar şi în localităţile fără apă şi canalizare, unde vor fi montate containere sanitare.

„Nu în ultimul rând, am deblocat 25 de milioane de euro, fonduri europene, pentru ca autorităţile publice locale, acolo unde nu există apă şi canalizare, să poată să achiziţioneze containere sanitare, astfel încât copiii să aibă acces la spălatul pe mâini şi inclusiv toaletă, pentru că în câteva luni de guvernare nu putem să acoperim o nepăsare care s-a perpetuat în România, în 30 de ani, şi anume aceea de a avea încă, în Europa anului 2021, localităţi unde nu există apă curentă sau canalizare”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.

Vicepremierul a reamintit că 750.000 de copii ar trebui să beneficieze gratis, din partea statului, de câte o tabletă sau câte un laptop, pentru a putea face cursuri online.

„Eu o să vă spun ce pregăteşte Guvernul României pentru începutul de an şcolar. Dincolo de decizia de a începe şcoala faţă în faţă, o decizie extrem de importantă şi în acord cu ceea ce susţin peste 72% dintre părinţi şi profesori, este aceea ca cele 250.000 de tablete achiziţionate deja de către Ministerul Educaţiei să fie completate prin decontarea a încă 500.000 de tablete şi laptopuri, pentru autorităţile locale ce achiziţionează astfel de dispozitive pentru începutul de an şcolar, în situaţia în care avem o evoluţie epidemiologică nefavorabilă şi intrăm în scenariul trei, acela al predării online. Aşadar, 100 de milioane de euro decontaţi pentru autorităţile locale pentru achiziţionarea a 500.000 de tablete şi laptopuri”, a arătat vicepremierul Raluca Turcan.