EXCLUSIV! Raluca Turcan, anunţ important despre salariile şi pensiile românilor: Aceasta e realitatea! – LIVE TEXT şi VIDEO

Ministrul Muncii a venit cu noi informaţii, marţ, în exclusivitate pentru România TV, cu privire la pensiile şi salariile românilor.

16 feb. 2021, 20:08
EXCLUSIV! Raluca Turcan, anunţ important despre salariile şi pensiile românilor: Aceasta e realitatea! – LIVE TEXT şi VIDEO

EXCLUSIV! Raluca Turcan, anunţ important despre salariile şi pensiile românilor. Guvernanta susţine că în acest an pensiile se vor acorda cu mărirea de 14%, dată pensionarilor din septembrie 2020.

EXCLUSIV! Raluca Turcan, anunţ important despre salariile şi pensiile românilor. Anunţul făcut de ministrul Muncii

„Guvernul acesta a început pe fond de reacalculare a pensiilor. Una este de evaluare a tuturor pensiilor. Toate aceste dosare intră într-un proces unde se reactualizează mai multe valori. Avem în plată pensiile cu majorarea pensiilor din septembrie 2020 cu 14%. Aceasta e realitatea, vă spun cu sinceritate. Cum ai putea să reacalculezi toate pensiile dpă o formulă, în format electronic. Legiuitorul a spus în 2019, legea intrând în viguare de la 1 iulie 2019, ar avea nevoie de o evaluare de câteva zile, acest proces de evaluarea să dureze doi ani, iar apoi ar fi trebuit să se facă acea mărire de 40%. Pentru buna informarea a telespectatorilor, mai treubie spus un lucru.

Ne-am propus reacalcularea pensiilor din mai multe motive. O majorare pe lege aşa cum o voiau cei din 2019 era de zeci de miliarde de lei. În viitorul apropiat nu se putea face un efort atât de mare bugetar. Un alt motiv este că au apărut mai multe inechităţi. Pe noua lege a pensiilor pregătim introducerea contributivităţii şi luarea în calcul a unor factori, cum ar fi acordul global şi mai sunt şi alte sporuri.

Anul acesta, în 2021, ne porpunem să susţinem majorarea pensiilor cu 14% ca anul trecut. În formula cu care noi vom veni intenţionîm ca pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei.

În paralele cu legea pensiilor noi vom trece prin şedinţa de guvern un proiect despre consumatorul vulnerabil, spre exemplu un pensionar care are o pensie mică şi nu poate plăti factura la energie. Credem că legea va trece în cel mult două săptămâni. Noi vrem să dăm şi garanţii că orice proiect făcut are susţinere financiară. Noi plătim ca minister ajutorul pentru încălzire. Acesta va fi înlocuit cu legea consumatorului vulnerabil, unde vor fi plătite şi alte lucruri. Noua legea a pensiilor va fi gata în 2023. Ce aduce nou şi de ce înlocuim legea promisă şi nesusţinută e contributivitatea şi în acelaşi timp eliminarea inechităţilor. Avem proiectată o anumită formulă, unde partea de contributivitate va fi foarte importantă. Dosarele nu sunt uşoare. Dosarele agricultorilor sunt în format metric, sunt în urmă cu 50 de ani. ŞTiţi că până anul trecut femeile puteau să se pensioneze la 63 de ani, noi am dat anul trecut un proiect prin care dăm posibilitatea femeilor să se pensioneze aucm la 65 de ani. Avem foarte mulţi oameni care se pensionează chiar anticipat şi se reangajează la stat şi cumulează salariu şi pensia”, a spus Raluca Turcan.

Tichetele de vacanţă şi ajutorul pentru sectorul HoReCa

„În privinţa tichetelor de vacanţă lucrurile sunt nuanţate. Voucherele de anii trecuţi se pot folosi şi ăn 2021. Pentru sectorul HoReCa avem acordarea de granturi şi o schemă de ajutor de stat care va fi prezentată săptămâna viitoare. Anul trecut a fost an pandemic, iar tichetele nu au fost folosite. Ajutorul pentru HoReCa este destul de mare. Pe perioada de vară se poate angaja zilieri, unde putem ajuta cu o parte din salariile lor.

Trebuie să fie program de lucru flexibil, avem şomajul tehnic pentru persoanele afectate, avem zilierii şi sezonierii. Pe lângă acestea, în două săptămâni vom prezenta noi legi surpriză care va ajuta chiar şi la economia României.”, a adăugat ministrul Muncii.

Angajatul nu e OBLIGAT să se vaccineze. E considerat abuz

„Vaccinul e unul gratuit şi facultativ. Nu poate fi obligat angajatul să se vaccineze, acela e un abuz. Nu există varianta ameninţării, există şi varianta stimulării, iar pe aceasta o încurajez. Dacă se vor primi sesizări , se vor face controale.”, a spus ea.

Citeşte şi: Apare o nouă lege pentru pensionarii cu venituri mici. Anunţul făcut de Ministrul Muncii