Raluca Turcan, despre ordonanţa privind programele de sănătate. „Dacă faci infarct la Sibiu, cel mai apropiat centru e la Târgu Mureş”

Raluca Turcan a declarat, luni, că fiecare zi în care ordonanţa de urgenţă privind liberalizarea programelor de sănătate nu se aplică ne costă vieţi. Vicepremierul a susţinut că "dacă faci infarct la Sibiu, cel mai apropiat centru e la Târgu Mureş. Faci câteva ore. În acest timp, fie mori, fie ai sechele pe viaţă".

RomaniaTV.net
17 feb. 2020, 21:23
Raluca Turcan, despre ordonanţa privind programele de sănătate. „Dacă faci infarct la Sibiu, cel mai apropiat centru e la Târgu Mureş”

Vicepremiarul Raluca Turcan a precizat la TVR că ordonanţa referitoare la programele naţionale de sănătate este un lucru bun care s-a făcut în sistemul de sănătate românesc, notează News.ro.

„Ştiţi că fiecare zi în care acest sistem nu se aplică ne costă vieţi? (…) Dacă tu faci infarct la Sibiu, cel mai apropiat centru în care ai acces la serviciul de intervenţie e la Târgu Mureş. Faci câteva ore. În acest timp, fie mori, fie ai sechele pe viaţă”, a declarat Raluca Turcan, conform sursei citate.

Turcan a acuzat că „o grămadă de amatori” îl jignesc pe ministrul Sănătăţii. De asemenea, vicepremierul a afirmat că Victor Costache ar fi fost apreciat dacă ar fi vorbit din afara sferei politice, în calitate de specialist în domeniul sanitar.

„Omul ăsta a lucrat în privat şi a lucrat în străinătate. Probabil că, dacă ar fi fost în spaţiul public şi ar fi spus ce trebuie făcut în sistemul de sănătate, toată lumea ar fi stat pe margine şi ar fi spus: «Mamă, ce dreptate are omul ăsta, asta-i soluţia pentru sistemul de sănătate românesc!» În momentul în care a făcut pasul în politică şi îşi asumă asemenea decizie mulţi îl fac infractor şi îl jignesc într-un mod inimaginabil. Sunt o grămadă de amatori şi afectează reputaţia unui om care şi-a câştigat un prestigiu la nivel mondial”, a mai spus Turcan.

Raluca Turcan a explicat că ordonanţa de urgenţă nu a fost semnată de ministrul Sănătăţii, ci de un secretar de stat. Motivul: Victor Costache nu era în ţară la acel moment.

„Semnătura s-a dat în şedinţa de Guvern, pentru că aşa funcţionează”, a afirmat Turcan.

Potrivit sursei citate, vicepremierul a precizat că în şedinţa de Guvern a fost introdus articolul care interzice unităţilor sanitare private să perceapă alţi bani pacienţilor înscrişi în programele de sănătate.

”Această ordonanţă nu favorizează sistemul privat, favorizează pacientul”, a mai declarat vicepremierul.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, despre certificatul de care românii au nevoie pentru munca în străinătate: „România face tot ca viaţa să fie calvar”