Raluca Turcan: PDL pregăteşte o moţiune împotriva ministrului Pricopie

Vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal (PDL), deputatul Raluca Turcan, a anunţat vineri că democrat liberalii vor iniţia o moţiune simplă pe domeniul educaţiei, în cazul în care Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu va trimite sesizarea de neconstituţionalitate a OUG 49/2014 la Curtea Constituţională (CCR), transmite Agerpres.

18 iul. 2014, 14:55
Raluca Turcan: PDL pregăteşte o moţiune împotriva ministrului Pricopie

‘În cazul în care Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu va trimite sesizarea de neconstituţionalitate a OUG 49/2014 ministrul Pricopie trebuie să-şi strângă bagajele de la minister. Avem redactată o moţiune pe educaţie prin care vom cere demisia ministrului. Vom susţine această moţiune pentru a apăra şi respecta drepturile elevilor, profesorilor, pentru respectarea Constituţiei şi a Educaţiei care trebuie să fie o prioritate naţională’, a spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, ordonanţa 49/2014 elimină echivalările de competenţe prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale.

‘OUG abrogă articolul de lege care prevedea că educatorii şi învăţătorii îşi pot echivala competenţele profesionale. Iată ce înseamnă acest lucru. Celor aproximativ 22.000 de cadre didactice care ocupă funcţiile de educatori/educatoare, institutori/institutoare şi învăţători/învăţătoare, respectiv de maistru-instructor şi antrenor nu le vor fi echivalate competenţele pentru a deveni profesori în învăţământul preşcolar şi primar, profesori de instruire practică sau profesor antrenor (conform art. 248, alin. (3) şi (4) din Legea nr. 1/2011 – Legea Educaţiei Naţionale)’, a explicat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, 22.000 de educatori şi învăţători din toată ţara nu vor beneficia nici anul viitor de creşteri salariale.

‘Echivalările competenţelor profesionale le-ar fi adus în buzunar între 17 şi 27% din salariul pe care sunt încadraţi profesorii în acest moment. Prin această ordonanţă, Ponta, Andronescu şi Pricopie îi vor obliga pe cei 22.000 de profesori să scoată din buzunar alţi bani pentru a se înscrie şi urma o facultate sau mai multe cursuri de perfecţionare’, a adăugat Raluca Turcan.

Parlamentarul PDL îi acuză pe fostul şi actualul ministru al Educaţiei, respectiv Ecaterina Andronescu şi Remus Pricopie, de discriminarea celor 22.000 de cadre didactice. În acest sens, Raluca Turcan a depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe numele celor doi miniştri pentru abuz în funcţie şi discriminare.

Raluca Turcan l-a mai avertizat pe ministrul Pricopie să nu semneze ordinul privind structura anului şcolar în forma de pe pagina ministerului. Ministerul trebuie să ţină cont de propunerile venite de la asociaţiile de elevi, părinţi şi profesori, crede Raluca Turcan.

‘PDL cere ministrului Educaţiei renunţarea la reintroducerea vacanţei intersemestriale care nu face decât să întrerupă în mod nejustificat procesul educativ. Eliminarea vacanţei intersemestriale duce la prelungirea vacanţei de iarnă cu încă o săptămână, lucru care ar aduce doar avantaje. PDL îi mai cere ministrului Educaţiei şi păstrarea săptămânii ‘Şcoala altfel’ cum a fost până în acest moment’, a mai spus Raluca Turcan.