Raluca Turcan: „Sunt salarii unde se adaugă sporuri de 85%. Dorim reașezarea veniturilor”

Ministrul Muncii a afirmat că sunt salarii cărora li se adaugă sporuri de până la 85%, iar autoritățile doresc reașezarea salariilor pentru că aceste sporuri să fie motivante.

28 feb. 2021, 12:57
Raluca Turcan: „Sunt salarii unde se adaugă sporuri de 85%. Dorim reașezarea veniturilor”

Raluca Turcan a precizat că există două variante: fie unele venituri mari vor fi afectate prin eliminarea unor sporuri, fie vor fi înghețate unele venituri, iar celelalte vor avea o creștere mai rapidă.

„În legea salarizării există un articol prin care nivelul sporurilor este limitat la 30% la nivelul ordonatorului de credite. Acesta este un articol, ori prezentarea trunchiată a unui text de lege este similară cu minciună sau manipularea, pentru că la două articole mai jos apar excepțiile. Prin excepție de la plafonarea nivelului sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului de credit vin următoarele domenii. Și după aceea intră sănătatea, justiția, asistență socială, partea de apărare și ordine publică. Sunt salariile cărora li se adaugă sporuri cu până la 85%, dar asta nu înseamnă că toți angajații din sănătate au sporuri de 85%. Evident, există segmente din sănătate unde sporurile merg chiar și la 85%”, a explicat Raluca Turcan, potrivit Realitatea.

Ce tipuri de sporuri pot fi eliminate în 2021. Anunţul făcut de Raluca Turcan care pune pe jar bugetarii

Raluca Turcan a anunţat că Ministerul Muncii va elabora un proiect pentru a modifica legea salarizării. Ministrul Muncii a vorbit despre principiile de bază prin care motivează schimbările.

Modificarea legii salarizării va viza cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă şi ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă.

Raluca Turcan a declarat că Ministerul Muncii va apela şi la Banca Mondială pentru consultanţă de profil, precum şi la alţi parteneri care pot garanta că proiectul de modificare a legii va fi cea mai echitabilă variantă privind salarizarea.

„În privinţa legii salarizării, din Ministerul Muncii va pleca o variantă cu câteva principii de bază pe care le-am enunţat şi în comisie şi anume – cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă şi ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă.

După aceea vom începe o dezbatere cu miniştrii de linie pentru că ei pot să contureze cel mai bine politicile salariale pe domeniile de care răspund. Nu vreau să avansez termene hazardate pentru că ne trebuie foarte multă atenţie.

Nu ascund faptul că intenţionăm să apelăm şi la consultanţă de profil, inclusiv cu Banca Mondială cu care am mai lucrat de altfel pe legea salarizării. Am avut discuţii şi căutăm parteneri care să ne dea siguranţa că varianta cu care vom ieşi va fi cea mai echitabilă”, a afirmat Raluca Turcan, conform News.ro.

 


loading...