Rănile urşilor se vindecă complet în timpul hibernării: Metoda ar putea fi aplicată şi la oameni

Urşii negri au o capacitate uimitoare de vindecare în timp ce hibernează, rănile acestora nelăsând cicatrici sau infecţii, conform unui studiu efectuat de cercetători americani. Oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă exact modul prin care urşii reuşesc să se vindece în timp ce temperatura corpului, ritmul cardiac şi metabolismul sunt reduse, pentru a aplica metoda şi în cazul medicine umane.

RomaniaTV.net
19 mart. 2012, 15:18
Rănile urşilor se vindecă complet în timpul hibernării: Metoda ar putea fi aplicată şi la oameni

Cercetătorii îşi doresc ca metoda „vindecării încete” să fie folosită în medicina umană la bătrâni, malnutriţi sau diabetici, informează BBC.

Studiul asupra urşilor negri a fost efectuat de o echipă formată din cercetători de la Universitatea Minnesota şi de la Departamentul de Resurse Naturale Minnesota.

În lucrarea lor, cercetătorii au menţionat cum au observat modul de vindecare al urşilor studiaţi.

„Identificăm câteva animale cu răni provocate de gloanţe sau săgeţi din partea vânătorilor sau muşcături de la alte animale. Aceste răni sunt provocate înainte ca ursul să intre în hibernare şi sunt de obicei infectate sau inflamate la începutul iernii. Dar, după ce observăm ursul din nou câteva luni mai târziu, majoritatea rănilor sunt complet vindecate, chiar dacă noi l-am ajutat sau nu”, se menţionează în studiu.

Pentru a testa capacitatea de vindecare a urşilor, au fost urmăriţi în ultima perioadă 14 dintre urşii cărora le-a fost ataşată o brăţară radio şi care aveau tăieturi pe piele. Din noiembrie, de când ursul a intrat în bârlog, până în martie, cu o lună înainte să iasă, rănile s-au vindecat „cu o minimă cicatrice”.

Profesorul David Garshelis, de la Universitatea Minnesota, este unul dintre cei care s-a ocupat de studiu. „Este foarte surprinzător pentru noi că rănile lor se vindecă atât de bine şi complet când hibernează iar metabolismul lor este încetinit. Ei au şi alte adaptări remarcabile la hibernare. Stau în bârlog pentru şase luni şi nu îşi pierd tonusul muscular, aşa că probabil vindecarea este o altă adaptare. Noi credem că acest studiu poate fi aprofundat în medicină. Dacă ne dăm seama cum se vindecă urşii, sperăm ca studiul să fie folositor şi în medicina umană”, a spus el.