Răpire ca în filme la Mamaia: milionar în crypto, torturat de un clan de britanici, nigerieni și români

De câțiva ani, milionarii în criptomonede au devenit printre țintele preferate ale infractorilor. Bogații în active digitale au ajuns să fie șantajați, răpiți și chiar uciși după ce prădătorii au încercat să pună mâna pe portofelele lor digitale. 

18 mai 2023, 08:45
Răpire ca în filme la Mamaia: milionar în crypto, torturat de un clan de britanici, nigerieni și români

Și Costin Miu, un personaj misterios din România, care a făcut avere din tranzacții cu criptomonede, a intrat în vizorul infractorilor. Un londonez a pus anul trecut un plan de răpire a milionarului, dintr-un cartier din stațiunea Mamaia.

Dirijorul operațiunii a trimis în România trei cetățeni, sub comanda unui „locotenent” de Constanța, Alexandru Ioan Dorobanțu, un traficant de droguri.

Dorobanțu avea rolul de a recupera „o datorie de trei milioane de euro”, bani pe care trebuia s-i înapoieze britanicului și unui vecin „A.P.”, potrivit rechizitoriului procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

„Inculpatul a arătat că, la începutul anului 2022, vecinul său A. P., pe care-l cunoștea de aproximativ opt ani, l-a rugat să găsească niște băieți pentru a-l ajuta să recupereze suma de trei milioane de euro ce li s-ar fi cuvenit lui A.P. și prietenului său, în urma realizării unei fraude informatice, solicitare la care inculpatul a răspuns că o să se intereseze”, precizează procurorii.

Practic, este vorba despre o fraudă informatică în urma căreia cei trei hoți trebuiau să împartă banii.

Cum a fost răpit Miu, milionarul român din crypto

Dorobanțu l-a atacat pe Miu în data de 5 mai 2022. Răpirea a avut loc în plină zi, la ora 10:30. Victima a fost prinsă în parcarea blocului rezidențial Coral, din Mamaia, în timp ce încerca să se urce în mașină.

„A deschis portiera stânga-față și l-a lovit pe Miu cu cotul în zona capului, după care l-a scos din autoturism. În continuare, Miu a încercat să se apere, dar imediat au apărut o mașină și alte trei persoane în jurul său, care au început să îl agreseze. Persoana vătămată a început să se zbată și să țipe, iar în acest context și-a pierdut telefonul mobil și toate bunurile pe care le avea asupra sa. Agresorii au reușit în cele din urmă introducerea persoanei vătămate în autoturism”, notează procurorii.

Miu a fost așezat pe bancheta din spate și imobilizat de niște persoane de culoare, care i-au tras o cagulă pe cap victimei. Agresorii au încercat să-l provoace pe Miu să spună parolele de la conturile personale cu crypto și bani.

„De asemenea, în acele momente, persoana vătămată a văzut și a simțit că este înțepată cu o seringă cu ac subțire în zona abdomenului, după care a resimțit o stare de moleșeală și furnicături în degete”, mai relatează anchetatorii.

Happy end. Cum a scăpat milionarul în crypto

Milionarul a fost dus în tabăra Năvodari, unde ore în șir a fost ținut legat, înțepat cu un cuțit, torturat pentru a oferi informațiile necesare răpitorilor.

Vecinii l-au salvat pe milionar de tortură și faliment personal. Martorii au sunat la 112 în momentul în care au văzut răpirea.

Au existat și negocieri purtate între victimă și răpitori, în momentul în care Poliția deja intrase pe fir. Totuși, Miu a povestit tot, Dorobanțu a fost arestat, iar nigerienii sunt căutați în continuare de autorități.

Alexandru Ionuț Dorobanțu a fost deja condamnat la 7 ani și 4 luni de detenție de Judecătoria Constanța, sentință pe care a contestat-o. Curtea de Apel Constanța va judeca procesul la 12 decembrie 2023.