RAPORT FINAL. Principala CAUZĂ a CUTREMURELOR din Galaţi VIDEO

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a afirmat că, potrivit concluziilor raportului ştiinţific, principala cauză a cutremurelor din Galaţi este una tectonică, dar pânza freatică ridicată a "amplificat" semnalul sonor.

25 oct. 2013, 11:03
RAPORT FINAL. Principala CAUZĂ a CUTREMURELOR din Galaţi VIDEO

Cauza principală a cutremurului este una tectonică, aşa cum am spus. Pânza freatică a amplificat semnalul sonor. Pânza freatică ridicată a amplificat semnalul sonor în zona Izvoarele şi, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumită parte a satului Izvoarele„, a explicat Mihnea Costoiu, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ca raportul să fie prezentat public pentru a exista date ştiinţifice şi nu tot felul de „prostii” prezentate la televiziuni de „exaltaţi”.

CITEŞTE ŞI Populaţia va fi AVERTIZATĂ în timp real privind producerea unui seism, printr-o APLICAŢIE

„O să vă rog să daţi şi publicităţii concluziile ştiinţifice şi, în felul acesta, poate că tot felul de neprofesionişti, vedete de televiziune, totuşi, în lucururi serioase cum e siguranţa oamenilor, cum e zona seismică, îi ascultăm pe specialişti şi nu pe exaltaţii care bat televizoarele cu tot felul de prostii ca să fie vedete”, a spus premierul.

El i-a solicitat vicepremierului Dragnea elaborarea unei strategii de sprijinire a persoanelor care au fost afectate, pentru refacerea locuinţelor.

„În general e vorba de locuinţe, din câte am văzut, de chirpici, de pământ. Deci, nu vor fi cheltuieli foarte mari. Dacă sunt oameni care eventual vor să se mute în altă parte…”, a spus Ponta.

CITEŞTE ŞI Centrul Vechi din Capitală, PERICOL PUBLIC în caz de cutremur. Legea care va închide localurile din zonă