Raport Greenpeace: Termocentrala Mintia cauzează aproximativ 120 de decese premature anual

Greenpeace a anunţat, joi, că a evaluat impactul emisiilor Termocentralei Mintia asupra sănătăţii, iar rezultatele indică aproximativ 120 de decese premature pe an, conform raportului "O evaluare integrată a impactului emisiilor de la termocentrala pe bază de cărbune Mintia din România asupra calităţii aerului şi sănătăţii", informează news.ro.

RomaniaTV.net
22 aug. 2019, 10:39
Raport Greenpeace: Termocentrala Mintia cauzează aproximativ 120 de decese premature anual

Poluarea aerului reprezintă principalul factor de risc pentru sănătatea umană la nivel global şi are efecte negative grave asupra ecosistemelor, arată Greenpeace.

Conform sursei citate, Termocentrala Mintia funcţionează în prezent fără o autorizaţie integrată de mediu şi fără instalaţii de reducere a poluării (desulfurare) necesare pentru a fi autorizată, aceasta reprezentând o sursă importantă de poluare a aerului în România, cu potenţiale efecte semnificative asupra comunităţilor şi ecosistemelor din jur.

„Emisiile de la termocentrala Mintia ridică nivelul de particule toxice şi NO2 în aer deasupra localităţii Mintia şi dincolo de aceasta, crescând riscul bolilor precum accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar, bolile cardiace şi respiratorii la adulţi, precum şi infecţiile respiratorii la copii. Aceste cauze duc la decese premature. Emisiile de SO2, NOx şi praf contribuie la expunerea la particule toxice”, susţin reprezentanţii Greenpeace.

De asemenea, emisiile de la Mintia cauzează ploi acide, care pot afecta culturile şi solurile, şi precipitaţii radioactive cu metale grele toxice, cum ar fi arsenic, nichel, crom, plumb şi mercur.

„Rezultatele studiului nostru de modelare sugerează că termocentrala pe bază de cărbune Mintia cauzează aproximativ 120 de decese premature pe an prin expunerea la PM2,5 si NO2. Alte efecte includ 13 cazuri de greutate mică la nou-născuţi, 50 de cazuri noi de bronşită cronică la adulţi pe an şi 400 de persoane pe zi care suferă de boli cum ar fi infecţiile respiratorii, inclusiv 80 de zile lucrătoare pierdute, din cauza expunerii la poluanţii proveniţi de la termocentrală. Se estimează că în fiecare an 100 de persoane sunt spitalizate din cauza bolilor respiratorii şi cardiovasculare atribuite poluării aerului din cauza termocentralei”, arată Greenpeace.

Depunerea de mercur estimată depăşeşte valorile limită şi poate duce la acumularea periculoasă a mercurului în peşti într-un perimetru de 200 km2, cu o populaţie de aproximativ 34.000 de persoane.

„Având la bază rezultatele studiul nostru de modelare, am monitorizat 3 luni dioxidul de sulf (SO2) în localităţile din jurul termocentralei Mintia, incluzând şi oraşul Deva, şi am analizat datele privind dioxidul de sulf (SO2) provenite de la reţeaua oficială de monitorizare a calităţii aerului. Concentraţiile medii la staţia oficială de monitorizare HD-2 de la marginea de nord a oraşului sunt mai mari decât cele înregistrate la staţia oficială de monitorizare HD-1 din centrul oraşului, sugerând că o sursă importantă de poluare cu SO2 există în afara oraşului”, mai arată sursa citată.

Conform Greenpeace, rezultatele monitorizării, combinate cu analiza direcţiei vântului, sugerează că zona Devei este afectată de emisii de SO2 provenite din surse aflate la nord, în valea râului Mureş. Măsurătorile de SO2 la staţia HD-2 rămân în permanenţă, atât ziua, cât şi noaptea, mai mari decât aproximativ 10μg/m3, sugerând o sursă de poluare care funcţionează 24 de ore pe zi. Această sursă este termocentrala Mintia, situată la 8 km vest-nord-vest de staţia oficială de monitorizare HD-2.

Termocentrala Mintia este a treia cea mai mare centrală termică din ţară, cu un total de şase unităţi şi o capacitate de 1285 MW şi funcţionează fără autorizaţie integrată de mediu din 2013.

Greenpeace România cere autorităţilor române prioritizarea producţiei de energie din surse regenerabile, pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi mediul înconjurător.