Cum se vede lupta anticorupţie din România în afară: „Anchetele sunt folosite pentru reglarea unor conturi politice”

Lupta anticorupţie din România tinde să se transforme într-o unealtă a corupţiei politice, iar practicile din justiţia română încalcă în mod constant drepturile omului. Sunt concluziile ingrijorătoare ale unui raport făcut public de un celebru institut politic londonez, transmite România TV.

05 ian. 2017, 10:51
Cum se vede lupta anticorupţie din România în afară: „Anchetele sunt folosite pentru reglarea unor conturi politice”

Un nou raport internaţional aruncă acuzaţii grave asupra justiţiei din românia. Celebrul institut politic londonez Henry Jackson, care se ocupă de drepturile omului, suţine că politicienii români sunt angajaţi într-o luptă pentru reglare de conturi mascată în luptă anticorupţie.

„Există temeri că serviciile de informații coordonează, în secret, acuzațiile anti-corupție. Totuși, guvernul a refuzat să ancheteze acuzațiile că serviciile de informații s-au infiltrat în justiție și procuratură”, se arată în raport.

Documentul mai spune că persoanele arestate au fost plimbate încătuşate ca la paradă, că rudele suspecţilor au fost ameninţate, iar celor anchetaţi li s-a oferit imunitate pentru denunţuri. David Clark, autorul raportului, spune că „există dovezi considerabile potrivit cărora anchetele sunt folosite pentru reglarea unor conturi politice, că procurorii complotează cu guvernul, că judecătorii sunt influențați într-un mod neadecvat pentru a menține o rată mare a condamnărilor, că serviciile de informații interne joacă un rol ascuns în manipularea sistemului de justiție penală și că abuzurile actelor de procedură au devenit rutină”.

Raportul conchide că direcţia de luptă anticorupţie din România tinde să devină o unealtă a corupţiei politice şi atrage atenţia statelor europene să nu rămână indiferente atunci când drepturile omului sunt încălcate.

„Există temeri că serviciile de informații coordonează, în secret, acuzațiile anti-corupție. Totuși, guvernul a refuzat să ancheteze acuzațiile că serviciile de informații s-au infiltrat în serviciile de justiție și procuratură”, se arată în raportul SOCIETATII HENRY JACKSON.