Raport: marile hypermarketuri au scumpit enorm alimentele în 2023. Românii au început să cumpere din ce în ce mai puțin, din cauza sărăciei

Prețurile produselor alimentare au luat-o și mai tare razna la început de 2023, arată cel mai recent raport al companiei de cercetare de piață RetailZoom. Sărăcia începe să-și spună din ce în ce mai mult cuvântul: în mediul urban, consumul a scăzut, pe fondul sărăcirii accelerate. 

07 iun. 2023, 17:21
Raport: marile hypermarketuri au scumpit enorm alimentele în 2023. Românii au început să cumpere din ce în ce mai puțin, din cauza sărăciei

La început de 2023, marile lanțuri de hypermarketuri care-și desfășoară activitatea în țara noastră au majorat prețurile produselor de larg consum (FMCG) în medie cu 21%, cu mult peste inflație. În mai 2023, rata inflației era în România de 11%.

Din cauza prețurilor din ce în ce mai mari, românii au început să cumpere mai puțin. În 2020- 2021, când mergea la supermarket, consumatorul mediu punea în coș șase-șapte produse. Acum pune doar cinci.

„Chiar dacă inflația stagnează, impactul reducerii numărului de produse din coșul de cumpărături va rămâne”, notează analiștii RetailZoom.

În primul trimestru din 2023, românii au cumpărat cantități mai mici în cazul a 62% dintre categoriile monitorizate de companie, raportat la aceeași perioadă a anului anterior. Acest procent era sub 50% în 2022 vs 2021.

„Evoluția vânzărilor încetinește atât în valoare, cât și în articole, arătând o tendință de restrângere a consumerismului care ne așteptăm să continue pe tot parcursul anului 2023 și următorii ani”, au transmis autorii analizei.

Creșteri de consum au fost consemnate doar la produsele de înfrumusețare (14% în volum și 31% în valoare), snacksurile sărate (7% în volum și 29% în valoare) și băuturile nonalcoolice ( 1% în volum și 24% în valoare).

Cele mai mari scumpiri au fost consemnate la produsele gata de mâncat (39%), lactate (33%) și mâncarea de animale (26%).

Tot pe fondul sărăciei, românii au început să cumpere din ce în ce mai multe produse ambalate în mărcile propii ale magazinelor.

Românii au ajuns la un nivel de sărăcie fără precedent

Sărăcia aduce românii într-0 situație disperată, potrivit econonomistului Adrian Negrescu.

„Suntem, din păcate, unul dintre statele din UE în care achizițiile alimentare sunt cele mai mari (n.r – procentual, din valoarea veniturilor lunare) și pentru că veniturile sunt cele mai mici (…)

(…) Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a comentat economistul, pentru RomâniaTV.net.