Raportul de forţe din Curtea Constituţională se echilibrează după plecarea Iuliei Motoc

Alegerea de către APCE a Iuliei Motoc în postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului modifică raportul de forţe din interiorul CCR. Cunoscută ca apropiată a Palatului Cotroceni, Iulia Motoc va fi înlocuită la Curte de către o persoană desemnată de Senat, unde USL are o majoritate copleşitoare.

RomaniaTV.net
01 oct. 2013, 17:31
Raportul de forţe din Curtea Constituţională se echilibrează după plecarea Iuliei Motoc

Până la plecarea lui Motoc, majoritatea judecătorilor Curţii Constituţionale, adică 5 persoane, erau desemnate fie de către preşedintele Traian Băsescu, fie de către PDL, în perioadele în care acest partid se afla la putere. Pe lângă Iulia Motoc, în această situaţie sunt preşedintele Curţii Augustin Zegrean, Mircea Minea, Daniel Morar şi Petre Lăzăroiu. Zegrean, Morar şi Lăzăroiu au fost numiţi de către preşedintele României, în timp ce Iulia Motoc a fost desemnată de Senat, iar Mircea Minea de Camera Deputaţilor, la propunerea grupurilor parlamentare ale PDL.

Apropiaţi de actuala putere sunt consideraţi Valer Dorneanu, fost deputat PSD, Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei susţinut de PNL şi Tudorel Toader, propus tot de către liberali. Cum Motoc a fost desemnată de Senat, tot Senatul va trebui să numească un înlocuitor, cel mai probabil din partea PSD.

Astfel, raportul va fi de 4 la 4, în loc de 5 la 3, cât a fost până acum. Cel de-al nouălea judecător este unul desemnat de către UDMR, Puskas Valentin-Zoltan. În acest context, poziţia acestuia în ceea ce priveşte viitoarele decizii ale CCR va fi crucială, Puskas putând să încline balanţa într-o parte sau alta.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a ales-o, marţi, pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România.

Motoc a fost aleasă cu 132 de voturi „pentru”, din 151 exprimate. Florin Streteanu a obţinut 7 voturi, iar Tudor Panţîru – 10 voturi, în timp ce două au fost anulate. De altfel, candidatura Iuliei Motoc a fost susţinută şi de subcomisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO.

Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea „Paul Cezanne” Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.