Raportul privind decesele din cauza COVID, prezentat în Camera Deputaţilor. Ministrul Sănătăţii prezintă documentul la solicitarea PSD

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, prezintă luni, în plenul Camerei Deputaţilor, situaţia deceselor din cauza COVID-19. Raportul este prezentat la solicitarea PSD, după ce Parlamentul a respins, săptămâna trecută, în plenul reunit, înfiinţarea unei comisii de anchetă privind raportările din perioada pandemiei.

17 mai 2021, 08:40
Raportul privind decesele din cauza COVID, prezentat în Camera Deputaţilor. Ministrul Sănătăţii prezintă documentul la solicitarea PSD
Mediafax Foto

Ministrul Sănătăţii a prezentat atunci date din raportul privind decesele din cauza COVID, iar documentul a fost făcut public. Luni, de la ora 16, Camera Deputaţilor are programate dezbateri politice la „Ora Guvernului”, la solicitarea grupului PSD, „Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor de Covid-19 şi clarificarea diferenţelor dintre sistemele de raportare”.

La dezbateri a fost invitat ministrul Sănătăţii. Ioana Mihăilă a declarat că va merge în Parlament pentru a prezenta situaţia deceselor de COVID-19, precizând că solicitarea este binevenită.

„Este un act de responsabilitate al celor aleşi să nu politizeze niciun aspect al evoluţiei pandemiei”, a afirmat ministrul Sănătăţii, conform News.ro.

Citeşte şi: Bilanț vaccinare 16 mai 2021. România se apropie de pragul de 4 milioane de vaccinați. Peste 100 de mii de oameni, imunizați în ultimele 24 de ore

Ioana Mihăilă a prezentat joi date din raportul privind decesele din cauza COVID. În 2020, datele raportate de spitale către INSP arată că s-au s-au înregistrat 227 de decese cu diagnostic principal COVID şi 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID.

În schimb, au fost detectate diferenţe de 500 de cazuri între raportările unor spitale pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor, a explicat ministrul Sănătăţii. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că s-a ajuns în această situaţie printr-o serie de erori umane.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii a publicat raportul Comisiei privind modul de raportare a deceselor COVID-19

Ministerul Sănătăţii a făcut public, vineri, Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Din document rezultă că au existat cinci modificări ale modului de raportare, că până la 31 martie 2021 erau consemnate 31.132 de decese în alerte.ms.ro şi 23.931 în Corona forms, deci o diferenţă de peste 7.000, iar pe luni diferenţele sunt tot mai mari, pe măsură ce modul de raportare a devenit mai complex.

De asemenea, au fost identificate 13 spitale cu abateri mari ale cifrelor raportate. Concluziile au fost că există un nivel de cunoaştere redus şi confuzii ale celor care raportează, că multe spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP, iar unele raportează toate decesele în alerte.ms.ro, precum şi întârzieri de până la două luni în raportarea deceselor.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dau de înţeles că organizarea privind raportarea diferă uneori de la un spital la altul. Comisia propune simplificarea procedurii de raportare în alerte.ms.ro sau stabilirea unei metodologii clare. Totodată, avertizează că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii, implică eforturi adiţionale de validare a datelor şi consum de resurse, iar neconcordanţele sunt inevitabile.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu aruncă bomba despre discuțiile premierului Cîțu pe PNRR: PSD ameninţă cu greva parlamentară!

PSD a susţinut şi înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pe tema raportării deceselor provocate de COVID.

Marţea trecută, mai mulţi parlamentari social-democraţi s-au strâns în faţa biroului preşedintelui Camerei Deputaţilor Ludovic Orban cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Nu ascundeţi morţii”, „Vinovaţii să plătească”, „Spuneţi adevărul” şi au solicitat partidelor din coaliţia de guvernare să voteze pentru înfiinţarea comisiei de anchetă privind datele din perioada pandemiei.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a precizat atunci că PSD are informaţii că PNL, USR PLUS şi UDMR vor să respingă în plenul reunit de marţi înfiinţarea acestei comisii de anchetă, ceea ce înseamnă că cei din coaliţie vor doar „ascunderea mizeria sub preş”.

Ulterior, Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, în plenul reunit, cererea pentru înfiinţarea comisiei de anchetă.


loading...
Partenerii noștri