Rareş Bogdan: „300 de infectaţi cu coronavirus la o fermă din Germania unde lucrează 500 de români” UPDATE: Anunţul MAE

Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat la Realitatea Plus că a fost alertat luni seară de un român care lucrează în agricultură în Germania, alături de alți 500 de conaționali și 200 de alte naționalități. MAE a confirmat situaţia gravă.

RomaniaTV.net
28 apr. 2020, 05:19
Rareş Bogdan: „300 de infectaţi cu coronavirus la o fermă din Germania unde lucrează 500 de români” UPDATE: Anunţul MAE

UPDATE: Peste 200 de români care lucrează la un abator din Germania au fost confirmați ca fiind infectați cu Covid-19, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat de presă.

 „Din informațiile comunicate de către autoritățile germane, din totalul de 700 de angajați ai unității respective (un abator – n. red.), aprox. 500 sunt lucrători români. Aceștia nu sunt lucrători sezonieri, ci sunt angajați ai unor companii subcontractate de către abatorul german. Cu privire la informația conform căreia o parte din lucrătorii români ar fi confirmați pentru infecția cu COVID-19, autoritățile germane au indicat că 300 de angajați ai abatorului sunt confirmați ca fiind infectați cu virusul COVID-19 și au fost introduși în carantină. De asemenea, la acest moment nu există date concrete cu privire la cetățenia persoanelor infectate, însă majoritatea acestora (peste 200) sunt cetățeni români”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Potrivit ministerului, care citează date comunicate de autoritățile germane, dintre cei contaminați, majoritatea sunt asimptomatici sau prezintă simptome ușoare.

„Doar cinci persoane au necesitat tratament în regim de spitalizare, două dintre acestea fiind între timp externate. Într-un singur caz, la una din cele 2 persoane deja externate, s-a impus ventilarea mecanică. MAE menționează că până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Berlin și la nivelul Consulatului General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistență din partea cetățenilor români menționați”, se mai arată în comunicat.

Ministerul de Externe precizează că românii lucrează într-un abator din Birkenfeld, de lângă orașul Pforzheim (landul Badden-Wurttemberg), Republica Federală Germania și că Ambasada României la Berlin și Consulatul General al României la Stuttgart s-au autosesizat și au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile germane pentru verificarea situației acestora.

Potrivit prim vicepreşedintelui PNL, românul i-a cerut ajutorul spunându-i că 300 dintre muncitori sunt infectați cu coronavirus și nu primesc asistență.

„Am primit un telefon în urmă cu câteva minute de la un român plecat la muncă în Germania, la o fermă din Pforsheim, lângă Stuttgart. La acea fermă, potrivit românului care m-a sunat lucrează 700 de de oameni dintre care 500 sunt români. Omul era foarte speriat și spunea că 300 dintre muncitori sunt infectați cu coronavirus și că nimeni nu-i ajută, nimeni nu-i bagă în seamă”, a declarat Rareş Bogdan.

Citeşte şi: Ambasadorul României la Londra: Cel puţin 20 de zboruri cu români sezonieri vor sosi în Marea Britanie în următoarea perioadă

Numărul cazurilor de Covid-19 a crescut în Germania cu peste 1.000, potrivit datelor Robert Koch Institute transmise luni şi citate de The Guardian, iar totalul deceselor a ajuns la 5.750.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.018 noi cazuri, astfel că totalul a ajuns la 155.193. În acelaşi interval de timp au fost raportate 110 decese, iar bilanţul este acum de 5.750.

La nivel global, de la depistarea coronavirsului la finalul anului trecut în China, au fost înregistrate peste 2,9 milioane de cazuri de Covid-19 şi mai mult de 206.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins Universiy.