Rareş Bogdan, despre facturile umflate: Ar trebui ca ANRE şi Ministerul Energiei să pună presiune pe furnizori, distribuitori!

Rareş Bogdan spune că în Europa pot fi, în următorii zece ani, doi mari jucători în zona furnizării de gaze naturale - Norvegia şi România.

15 oct. 2022, 07:34
Rareş Bogdan, despre facturile umflate: Ar trebui ca ANRE şi Ministerul Energiei să pună presiune pe furnizori, distribuitori!

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan consideră că firmele care furnizează energie electrică ar trebui să angajeze oameni care să lucreze la emiterea la timp a facturilor către consumatori. El afirmă că statul trebuie să ”pună presiune” asupra companiilor de pe piaţa energiei, în aşa fel încât acestea să nu îşi ”bată joc” de consumatori.

PENSII 2023. Rareş Bogdan, despre scenariul majorării pensiilor în etape: Chiar mă deranjează dacă va veni aşa. Nu vreau să aflu de la televizor

”Ar trebui în primul rând ca ANRE împreună cu Ministerul Energiei să pună presiune pe furnizori, distribuitori, ca aceştia să angajeze, dacă e cazul, oameni mai mulţi şi să rezolve această problemă (a emiterii facturilor la timp – n.r.)”, a afirmat Rareş Bogdan, vineri seară, la Realitatea Plus.

El a dat exemplul companiei Hidroelectrica, în cazul căreia s-a înregistrat o majorare a portofoliului de clienţi, dar care nu reuşeşte să emită facturi la zi, clienţii aşteptând luni pentru a le primi.

”Hidroelectrica să treacă imediat la angajarea de oameni pentru a procesa aceste date şi pentru ca oamenii să primească lunar facturile! Dar aici, vedeţi… eu nu vreau să vin să pun presiune suplimentară. În cazul în care nu reuşim nici măcar atâta să rezolvăm, înseamnă că statul român este un stat slab. Când ai o majoritate de 70%, când ai preşedinte, premier, când ai Parlament şi când ai Guvern şi ai toată forţa politică şi determinarea necesară să faci lucruri, pui presiune pe jucătorii din piaţă şi le explici foarte clar: nu sunteţi într-un stat fără câini, băieţi, fie că sunteţi multinaţionale, fie că sunteţi companie românească! Rezolvaţi problema, nu vă bateţi joc!”, a spus politicianul.

”În România, funcţionarii publici şi cei cimentaţi în companiile de stat sunt uneori mai puternici decât cei din politic. Iar cei din politic de foarte mule ori nu înţeleg că puterea e la noi. De foarte multe ori, oamenii nu pricep o chestiune – eu le tot explic, şi culmea că mă înţeleg şi unii din PNL şi unii din PSD, şi unii din UDMR de multe ori, alteori sunt mai puţini care mă înţeleg – dom-le, puterea e la noi, orice nu va ieşi în România sau orice va merge prost, noi vom deconta. Nu va deconta şeful de la Romgaz, nu va deconta şeful de la ANRE, de la ANRM, şeful de la Hidroelectrica sau de la Nuclearelectrica sau de la Transgaz, cei care vor deconta sunt oamenii politici”, a mărturisit eurodeputatul.

Rareș Bogdan, optimist în privința intrării României în Schengen: „Ar putea intra în etape. Aeroportuar până în 26 martie, iar terestru chiar mai repede”

Rareş Bogdan: În Europa pot fi, în următorii zece ani, doi mari jucători în zona furnizării de gaze naturale – Norvegia şi România

Europarlamentarul Rareş Bogdan este de părere că România poate fi, în următorul deceniu, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze naturale din Europa, alături de Norvegia. El consideră, de asemenea, că sistemul naţional ar trebui să aibă prioritate când este vorba despre furnizarea de gaze din producţia internă.

”Noi putem deveni jucători, nu doar consumatori neţi, adică pe independenţă energetică, ci jucători la nivelul pieţei de energie de talia Norvegiei. În Europa pot fi, în următorii zece ani, doi mari jucători în zona furnizării de gaze naturale: Norvegia şi România. Dacă nu înţelegem momentul ăsta astral şi dacă nu punem presiune pe companiile care au concesiuni, dacă nu investim spre această zonă şi dacă nu înţelegem că investiţiile nu trebuie făcute exclusiv de stat, ci trebuie făcute în parteneriat, corporaţii străine şi cu corporaţii româneşti pentru a face câte un consorţiu care să aibă responsabilitatea şi care să aibă prin lege obligativitatea ca în următorii 10-20-30 de ani să dea prioritar în cadrul sistemului naţional energetic”, a declarat Rareş Bogdan, la Realitatea Plus, vineri seară.

Liderul liberal a afirmat că realizarea investiţiei Neptun Deep, în care sunt implicate companiile OMV şi Romgaz, stagnează, iar statul trebuie să ”pună presiune pe OMV şi pe Romgaz pentru ca acea investiţie să fie făcută cât mai rapid cu putinţă”.

Rareş Bogdan consideră, de asemenea, că sistemul naţional ar trebui să aibă prioritate când este vorba despre furnizarea de gaze din producţia internă.

El a spus că, în opinia sa, ”ANRE uneori se mişcă prea încet” şi că ”nu îşi înţeleg, poate, uneori, puterea pe care o au”, cei din Autoritatea de reglementare în acest domeniu.