Rareş Bogdan, despre muncitorii plecaţi în Germania în vreme de coronavirus. „Nu suntem furnizori de forţă de muncă brută a Europei”

Europarlamentarul Rareş Bogdan a declarat, vineri, la România TV, că scandalul muncitorilor care s-au îmbulzit cu miile în Aeroportul din Cluj s-ar fi produs dintr-o lipsă de comunicare şi transmite un mesaj dur Germaniei: "Nu suntem furnizori de forţă de muncă brută a Europei!" Mai mult, prim vicepreşedintele PNL susţine că nu e problema sa că "Germania îşi ţine sparanghelul pe câmp", dar "nimeni nu are dreptul să rişte sănătatea cetăţeanului român".

RomaniaTV.net
10 apr. 2020, 07:19
Rareş Bogdan, despre muncitorii plecaţi în Germania în vreme de coronavirus. „Nu suntem furnizori de forţă de muncă brută a Europei”

Rareş Bogdan a precizat că modul în care aproape 2.000 de muncitori s-au îmbulzit pe aeroportul din Cluj-Napoca pentru a pleca să lucreze ca muncitori sezonieri în Germania „n-ar fi trebuit să existe dacă ar fi existat comunicare spre ei dinspre cei care conduc aeroportul”.

„Înainte a pleca trebuie să ştim unde pleacă, trebuie să ştim condiţiile în care pleacă, trebuie să ştim că securitatea medicală a fiecăruia dintre ei este asigurată. Trebuie să ştim dacă pe piaţa de muncă internă a României, în agricultură, construcţii, există şansa de absorbţie a forţei de muncă”, a spus Rareş Bogdan, la România TV

Europarlamentarul PNL a amintit că „zona Carlsruhe, Sturtgart, Baden-Baden, unde ajungeau aceşti oameni la cules de sparanghel, este cea mai infectată din punct de vedere al coronavirusului”.

„Noi nu suntem furnizori de forţă de muncă brută a Europei. Faptul că Germania îşi ţine sparanghelul pe câmp nu e problema mea. E problema lor, dar nu în vreme de pandemie la nivel european şi în momentul în care graniţele sunt închise şi noi suntem în stare de urgenţă”, a afirmat Rareş Bogdan.

Avioanele de la Cluj-Napoca au fost oprite la sol. Sute de oameni sunt blocaţi

Prim vicepreşedintele PNL a explicat că ministrul Muncii, Violeta Alexandru, va verifica firmele care au recrutat muncitorii sezonieri pentru a afla în ce condiţii lucrează oamenii.

„Nimeni nu are dreptul să rişte sănătatea cetăţeanului român. Interesul lor este de a-şi culege sparanghelul de pe câmp. Banul ăsta e ochiul dracului. Nimeni nu se opune liberei circulaţii, dar suntem în stare de urgenţă. (…) Statul german este un stat extrem de organizat şi extrem de serios. Problema mea e cum funcţionează statul român. La noi trebuie văzut cine este această firmă care şi-a permis să spargă barajele militare de la Suceava”, a spus Rareş Bogdan, la România TV.

Scene uluitoare pe aeroportul din Cluj. Mii de români pleacă să muncească în Germania. UPDATE: S-a deschis dosar penal