Rareş Bogdan, reacţie dură după demisia lui Ioan Buda. „A periclitat imaginea României şi a creat o situaţie de tensiune”

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a criticat în termeni duri modul în care Ioan Buda a gestionat, ca şef al Poliţiei de Frontieră, scandalul de la graniţa de Vest a României, unde mii de români au stat ore-n şir pentru a intra în ţară. Prim vicepreşedintele PNL susţine că a fost nevoie de intervenţia premierului Ludovic Orban, a ministrului de Interne şi a celui de Externe pentru a lua legătura cu oficialii ungari "pentru lucru care trebuia reglementat de Buda şi de cei de la Frontieră".

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 17:42
Rareş Bogdan, reacţie dură după demisia lui Ioan Buda. „A periclitat imaginea României şi a creat o situaţie de tensiune”

Rareş Bogdan a comentat, în direct, la România TV modul în care Ioan Buda a gestionat situaţia de la frontiera României cu Ungaria, aglomerată de mii de oameni care voiau să se întoarcă în ţară.

„Ce i-am reproşat lui Buda încă de ieri. Faptul că a trebuit să intervină ministrul şi premierul pentru ca duminică după-amiază la ora 16:30 să se facă demersuri către ministrul de Extenre ungar, să intervină Aurescu de dimineaţă, să intervină Orban să vorbească cu Orban al Ungariei, să intervină Vela să vorbească de 10 ori cu ministrul de Interne ungar pentru lucru care trebuia reglementat de Buda şi de cei de la Frontieră”, a explicat Rareş Bogdan.

În interviul acordat jurnalistei Andreea Creţulescu, Rareş Bogdan a amintit că mii de români au fost ţinuţi în ţarcuri.

„Românii erau de joi dimineaţa la Hegyeshalom şi la Nickelsdorf, românii erau ţinuţi ţarcuri de la ora 12, ora Ungariei, până la ora 22! Adunau 7.000 de oameni fără toalete, fără locuri unde să se spele, şi la ora 22 se deschidea ţarcul şi românii veneau pe un singur culoar până la Nădlac 1”, a spus europarlamentarul PNL.

Rareş Bogdan: „Românii au fost ţinuţi zece ore în ţarcuri la graniţa dintre Austria şi Ungaria”

De asemenea, Rareş Bogdan a susţinut că Ioan Buda „trebuia să ceară de vineri dimineaţa să se deschidă Nădlac 2 – culoarul 2 aprobat de Bruxelles – şi să permită deschiderea Borşului, Vărşandului şi a celor 12 puncte de frontieră de pe graniţa vestică”

„Atâta timp cât nu a cerut acest lucru şi a periclitat imaginea României şi a creat o situaţie de tensiune, de teroare la graniţa de vest, domnul Buda trebuia să plece. Mă bucur că a ales să-şi dea demisia”, a explicat prim vicepreşedintele PNL.

Mai mult, Bogdan a criticat modul în care sunt făcute numirile în instituţiile statului.

„Vin oamenii, sunt promovaţi pe anumite poziţii – inspector-şef, şeful Poliţiei Române. E dat afară pentru că nu a acţionat cum trebuie în cazul Caracal şi în loc să se întoarcă şef de post într-un judeţ, se întoarce în poziţia pe care a avut-o înainte, cea de şef a Poliţiei de Frontieră unde a stat şapte ani. Chestiunile acestea ţin de legislaţie şi astea trebui reglementate”, a menţionat europarlamentarul liberal.

Ioan Buda, şeful Poliţiei de Frontieră, şi-a dat demisia după scandalul de la graniţe