Raritate medicală: Transplant dublu de braţe pentru un soldat american

Un soldat american care şi-a pierdut toate cele patru membre într-o explozie în Irak, în 2009, a beneficiat de un transplant dublu de braţe, au anunţat luni reprezentanţii spitalului John Hopkins din Baltimore unde a avut loc, luna trecută, această intervenţie chirurgicală rară, informează AFP.

29 ian. 2013, 10:28
Raritate medicală: Transplant dublu de braţe pentru un soldat american

Militarul Brendan Marrocco, 26 de ani, face parte dintre cele şapte persoane din Statele Unite pentru care acest transplant dublu a fost un succes, au precizat medicii americani.

Prima grefă dublă de braţe din lume a fost realizată în Germania, în anul 2008.

În cazul pacientului american, braţele au provenit de la un donator decedat. Transplantul, realizat în decembrie, a fost însoţit de un tratament inovator creat cu scopul de a evita respingerea de către organism a membrelor transplantate.

Tratamentul a constat în grefarea de celule prelevate din măduva osoasă a donatorului, se precizează într-un comunicat emis de spitalul din Baltimore.

Această tehnică permite diminuarea dozelor de medicamente anti-respingere care pot să provoace complicaţii medicale, inclusiv infecţii.

În cadrul acestui dublu transplant de membre superioare, medicii americani au ataşat oase, vase sangvine, muşchi, tendoane, nervi şi piele.

Pacientul a acceptat şi să participe la un studiu despre acest nou tratament anti-respingere, sponsorizat de Institutul american de medicină regenerativă din cadrul forţelor armate.

Spitalul John Hopkins va organiza o conferinţă de presă – la care vor participa chirurgii care au realizat intervenţia şi pacientul – în cursul zilei de marţi.

Citeşte şi: Poveste emoţionantă din Statele Unite. O tânără care şi-a pierdut toate membrele în urma unei infecţii îşi poate folosi din nou mâinile.