Răsturnare de situaţie în cazul copilului cu sindrom hemolitic internat la Bacău

Direcția de Sănătate Publică Bacău a informat Ministerul Sănătății cu privire la apariția în ziua de vineri a unui caz de sindrom hemolitic uremic (SHU) la Spitalul Județean din Bacău. Pacientul, un copil în vârstă de un an, a fost transferat la Spitalul de Pediatrie din Iași. Starea copilului este relativ bună, iar medicul Mihaela Bălgrădean a declarat că în acest caz nu se poate confirma această boală.

20 feb. 2016, 12:47
Răsturnare de situaţie în cazul copilului cu sindrom hemolitic internat la Bacău

Fetiţa de un an și trei luni internată la Secția de Terapie Intensivă în Spitalul Județean din Bacău este într-o stare bună. „Analizele efectuate nu au indicat valori crescute ale ureei și creatininei, așa că nu putem spune că e sindrom hemolitic uremic, ci doar sindrom hemolitic. Analizele sunt și vor fi repetate periodic. În prezent, starea pacientului este relativ bună”, a precizat, pentru AGERPRES, dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” din Iași.

Citeşte şi: Unii părinţi ai copiilor internaţi cu sindromul hemolitic-uremic vor să dea statul în judecată VIDEO

Conform acesteia, copilul urmează să fie mutat la Clinica de Nefrologie a spitalului, sub strictă supraveghere medicală. Dr. Cătălina Ionescu a spus că acest copil a fost adus la spital din cauza episoadelor de boală diareică acută.

Medicul Mihaela Bălgrădean a declarat, într-o conferinţă de presă de la Instititul de Sănătate Publică, că fetiţia nu are nici rotavirus. „Despre cazul care s-a raportat: o fetiţă de un an şi o lună de la Bacău, la care s-a ridicat suspiciunea de sindrom hemolitic uremic. Nu se poate confirma această boală din următoarele motive: boala acestui copil a debutat în urmă cu două săptămâni cu boală diareică acută, a fost tratată la domiciliu, apoi s-a mers într-un laborator privat, unde s-au făcut investigaţii, care aduc şi confirmă doar o parte din simdromul hemolitic uremic. Infirmându-se insuficienţa renală acută, nu ne aflăm în situaţia de sindrom hemolitic uremic. Acum se află la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi. Colegii stabilizează boala ca atare, însă nu este vorba de acest sindrom. Au exclus şi infecţia cu rotavirus”, a declarat medicul Mihaela Bălgrădean, într-o conferinţă de presă de la Instititul de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte recomandările medicilor cu privire la respectarea regulilor de igienă în această perioadă.

CITEŞTE ŞI: Veşti bune de la Marie Curie: Pericolul vital a trecut pentru cei şapte copii cu sindrom hemolitic-uremic

Doi dintre copiii internați la Spitalul „Marie Curie” cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) au fost transferați sâmbătă de la Terapie Intensivă în Secția de nefrologie, a anunțat, într-o conferință de presă, șeful Secției de nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean.

Potrivit acesteia, în continuare sunt internați la „Marie Curie” șapte copii cu acest sindrom.

„În cursul dimineții, doi copii din secția de Terapie Intensivă au fost transferați în Secția de nefrologie, în sensul în care ei sunt stabilizați din punct de vedere hemodinamic și urmează să continue tratamentul strict al insuficienței renale acute, împreună cu ceilalți din Secția de nefrologie”, a precizat Bălgrădean.

Ea a spus că în cazul unuia dintre copiii aflați la Secția de nefrologie a fost întrerupt tratamentul de dializă peritoneală pentru că avea o diureză convenabilă, starea lui este bună, mănâncă, iar valorile retenției azotate sunt în curs de evoluție favorabilă.

În prezent, în Secția de nefrologie sunt 6 copii, dintre care trei dializați peritoneal.

„În momentul acesta, pe Secția de nefrologie se află spitalizați șase copii cu sindrom hemolitic-uremic, dintre care trei primesc dializă peritoneală și ceilalți numai tratamentul de continuare al insuficienței renale acute, fără această procedură, pentru că, așa cum spuneam și în zilele precedente, există multiple fațete ale acestui tratament, ce urmează a fi urmărite și continuate pe mai departe”, a arătat dr. Bălgrădean.

La Terapie Intensivă a mai rămas un copil, în a cărui stare de sănătate s-au constatat mici progrese, după cum se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.