Răsturnare de situaţie pe scena politică. PSD votează alături de PNL şi UDMR. Decizia de care depinde soarta lui Cîţu

PSD, PNL şi UDMR ar urma să formeze o nouă alianţă conjuncturală pentru a vota o altă dată la care să fie votată moţiunea de cenzură. Surse politice susţin că planul este ca Guvernul să rămână în funcţie până pe 25 septembrie, astfel încât Florin Cîţu să câştige preşedinţia PNL la Congres.

09 sept. 2021, 09:39
Răsturnare de situaţie pe scena politică. PSD votează alături de PNL şi UDMR. Decizia de care depinde soarta lui Cîţu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

PSD votează alături de PNL şi UDMR în şedinţa Birourilor Permanente Reunite de joi, de la ora 10, pentru ca moţiunea de cenzură să fie votată pe 1 octombrie, după congresul PNL. Printr-o alianţă de conjunctură, PSD ar putea forma o majoritate parlamentară alături de PNL şi UDMR în aşa fel încât Guvernul să rămână la Palatul Victoria până pe 25 septembrie ca Florin Cîţu să câştige preşedinţia PNL în faţa lui Ludovic Orban, au precizat surse politice citate de Antena3. Din acest motiv, data la care va fi votată moţiunea de cenzură reprezintă o miză importantă.

După negocieri dure, au fost făcute eforturi pentru ca Ovidiu Ganț, reprezentantul minorității germane, să fie prezent la ședința Birourilor Permanente Reunite care va avea loc astăzi, la ora 10:00. Dacă Ganţ ar fi prezent la şedinţă şi ar vota alături de PNL şi UDMR ca moţiunea de cenzură să fie votată pe 1 octombrie, în această situaţie nu ar mai fi nevoie de PSD.

Ovidiu Ganţ nu a cedat, însă, presiunilor. Din acest motiv, parlamentari ai PSD vor fi prezenţi alături cei ai PNL și UDMR ședința de la ora 10:00 pentru a vota ca 1 octombrie să fie data votului pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Citeşte şi: Florin Cîţu i-a demis pe secretarii de stat USR-PLUS: „În momentul în care ai negociat cu AUR şi PSD, nu pot să mai am secretari de stat în ministere”

Potrivit sursei citate, planul ar fi ca Florin Cîţu să fie înlăturat din funcţie, iar Guvernul să pice prin moţiune de cenzură. Interesul în acest moment, inclusiv al preşedintelui Klaus Iohannis, este ca prin Partidul Social Democrat, PNL și UDMR să îl țină pe Florin Cîțu la Palatul Victoria până pe 25 septembrie, astfel încât președinția să nu fie câștigată de Ludovic Orban.

Şedinţă decisivă la PNL privind moţiunea de cenzură

Tot astăzi, de la ora 9, PNL a convocat o şedinţă a forului de conducere pentru a se reveni asupra deciziei potrivit căreia niciun parlamentar liberal nu va fi prezent în Parlament și dacă se va întâmpla acest lucru, va fi sancționat. Liberalii ar urma să ia o nouă decizie prin care liberalii să fie prezenţi la la ședința Birourilor Permanente Reunite și să voteze un calendar pe o moțiune de cenzură inițiată de USR și AUR despre care tot ei au susținut că este ilegală. Principala miză este ca moţiunea de cenzură să fie votată  pe 1 octombrie, la doar şase zile după Congresul Partidului Național Liberal.

Citeşte şi: Florin Cîţu reacţionează după scandalul făcut de Diana Şoşoacă în faţa unui centru de vaccinare: „Sper că s-au sesizat poliţiştii şi procurorii”