Rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,6% în luna iunie, de la 2,3% în mai

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,35%, serviciile cu 2,78%, iar mărfurile nealimentare cu 0,68%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), anunţă Agerpres.

RomaniaTV.net
10 iul. 2020, 07:53
Rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,6% în luna iunie, de la 2,3% în mai

Preţurile de consum în luna iunie 2020, comparativ cu mai, au urcat cu 0,08%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,55%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,2%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2019 – iunie 2020) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2018 – iunie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,3%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,2%.

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior.

„Nu mai există DUBII: guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflaţiei. În luna iunie 2020 preţurile bunurilor de consum au crescut cu doar 0,08% faţă de luna mai. Faţă de aceeaşi luna a anului trecut preţurile bunurilor de consum au crescut cu 2.6%. Anul trecut, guvernare socialistă, preţurile bunurilor de consum creşteau cu 3.8%! Iar acum doi ani, în iunie, tot guvenare socialistă, preţurile bunurilor de consum creşteau ..ATENŢIE.. cu 5.4%!!! Atunci explodau preţurile şi cei mai afecatati erau tocmai românii cu venituri mici. Grindeanu, Dancila, Ciolacu nu erau interesaţi atunci de cum îi sărăcesc pe români cu preţuri mari pentru că erau prea ocupaţi să-şi umple buzunarele proprii”, scrie Florin Cîţu pe Facebook.

El subliniază şi că în iunie preţurile bunurilor alimentare au scăzut faţă de luna mai, concluzia sa fiind că „datele oficiale demontează propaganda găştii socialiste”.

El explică faptul că rata inflaţiei în scădere înseamnă automat dobânzi mai mici în economie.

„Costuri cu dobânzile mai mici înseamnă acces la credit mai ieftin pentru toţi românii. Dobânzile mai mici sunt esenţiale în acest moment pentru că susţin efortul pe care îl facem prin creşterea investiţiilor în economie. Mix-ul de politici, fiscală şi monetară, funcţionează pentru prima oară în istoria noastră. Politica fiscală nu mai este prociclica. Este neinflationista. Acest lucru atrage după sine o politică monetară care poate să relaxeze fară riscuri condiţiile monetare (dobânzi mai mici, rezerve minime obligatorii mai mici). Investiţii record, rata inflaţiei în scădere şi condiţii monetare mai relaxate (dobânzi mai mici şi RMO scăzut) garantează o revenire rapidă a economiei”, conchide ministrul Finanţelor.

Citeşte şi: Programul IMM Leasing, adoptat de Guvern în primă lectură. Avansul pentru o astfel de finanţare este zero