Rata de absorbţie a fondurilor europene a trecut de 19%

Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la peste 19% la data de 5 iulie, după ce România a transmis Comisiei Europene documentele pentru rambursarea a încă 135 de milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Transport (POS Transport), transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
07 iul. 2013, 14:52
Rata de absorbţie a fondurilor europene a trecut de 19%

Astfel, valoarea totală a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul POS Transport este de peste 655 de milioane de euro.

„Suma solicitată pentru a fi rambursată prin intermediul celor şapte programe operaţionale ajunge astfel la aproximativ 3,7 miliarde de euro în prezent, un avans substanţial, care ne ajută să acoperim riscul de dezangajare automată a fondurilor europene”, a declarat într-un comunicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

La începutul lunii februarie, Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, iar rata de absorbţie curentă a ajuns la 16,62% în prezent pe acest program.

La sfârşitul lunii aprilie, Comisia a reluat plăţile pentru Programul Operaţional Regional, iar rata de absorbţie curentă la nivelul acestui program a ajuns la aproape 33%.

Suma rambursată României de către Comisia Europeana este de aproximativ trei miliarde de euro, nivel care reprezintă 15,30% din fondurile alocate de Uniunea Europeană.