Rata şomajului în ţara noastră a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape cinci ani. Câţi români îşi căutau de lucru în ianuarie

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,6% în luna ianuarie 2021, iar numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru prima lună a acestui an a fost de 474.000 de persoane, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

10 mart. 2021, 15:25
Rata şomajului în ţara noastră a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape cinci ani. Câţi români îşi căutau de lucru în ianuarie

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,2 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,5% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna ianuarie 2021 (4,6% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 73,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna ianuarie 2021.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

Citeşte şi Gabriela Firea dinamitează Guvernul Cîţu. „Şomajul va creşte. Se taie de peste tot. S-au păstrat bani pentru puşculiţa de partid”

INS precizează că începând cu anul 2021 metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimaţiilor – în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active – care este numitorul indicatorului „rata şomajului”). Din acest motiv datele provizorii publicate pentru luna ianuarie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare.

Potrivit instituţiei, începând cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populaţia ocupată.

Totuși, numărul șomerilor anunțat de instituție este cel mai ridicat din august 2020, iar rata șomajului este la cel mai ridicat nivel din septembrie 2016, potrivit unei analize a Băncii Transilvania, preluate de euractiv.ro.

Citeşte şi Alexandru Muraru, despre buget: Guvernul Cîţu va acoperi în continuare indemnizaţiile persoanelor aflate în şomaj tehnic până la 30 iunie 2021